Octar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOctar
Biografia
Naixementsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Mongòlia Interior (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort430 Modifica el valor a Wikidata
Worms Modifica el valor a Wikidata
Rei dels huns Imperi Hun
422 – 430
← CharatonRuas → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
PareUldin Modifica el valor a Wikidata
GermansMundzuk i Ruas Modifica el valor a Wikidata

Octar (Mongòlia Interior, segle IV - Worms, 430) va ser un dirigent hun. Segons Jordanes, era germà de Ruas, amb qui va regnar conjuntament.

No es coneix la relació de parentiu que tenia amb altres reis huns anteriors com el seu antecessor Charaton. Es creu que va començar a governar cap a l'any 420. Va ajudar a unificar els huns que en aquells temps es trobaven dispersos en grups de genets nòmades que vagaven amunt i avall en funció de les seves necessitats. Aquesta és una de les raons de la posterior tàctica d'atacar i fugir a cavall. Es creu que Octar va ser el segon rei dels huns. Els seus dos nebots van ser Àtila i Bleda, que posteriorment van regnar també sobre els huns.

Octar pot ser la mateixa persona que Uptar, un dirigent dels huns del que parla Sòcrates Escolàstic, i diu que va morir a les vesprades d'un atac planificat contra els burgundis vora del Rin, un poble germànic d'orient l'any 430. Sembla que Octar dirigia les tropes dels huns occidentals i el seu germà Ruas les tropes orientals. A la seva mort Ruas va assumir el comandament dels huns.[1]

Precedit per:
Charaton
Rei dels huns
420-432?
Succeït per:
Ruas


Referències[modifica]

  1. Maenchen_Helfen, Otto. The world of the Huns: studies in their history and culture. University of California Press, 1973, p. 81-83.