Oedemera nobilis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuOedemera nobilis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
FamíliaOedemeridae
TribuOedemerini
GènereOedemera
EspècieOedemera nobilis Modifica el valor a Wikidata
(Scopoli, 1763)
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Oedemera nobilis és un coleòpter de la família Oedemeridae, una de les espècies més comunes de la família als Països Catalans i a Europa occidental.[1][2]

Característiques[modifica]

Els mascles d'Oedemera nobilis, com els de la majoria de les espècies del gènere Oedemera, tenen els fèmurs posteriors molt inflats, mentre que les femelles els tenen prims, i els èlitres molt estrets pel darrere (no tant a les femelles) que deixen al descobert les ales membranoses. Són de color verd brillant, sovint amb tonalitats daurades o de coure; també hi ha individus blaus o violacis. Es diferencia d'espècies properes, com ara Oedemera flavipes, a més de pel color, per la llarga pubescència blanca que cobreix el cap, el pronot i les tíbies posteriors del mascles.

Biologia i ecologia[modifica]

Oedemera nobilis és molt abundant a la primavera i l'estiu sobre diverses espècies de flors; els mascles són molt aparents pels seus fèmurs posteriors molt dilatats i el seu color verd brillant. S'alimenta de pol·len i nèctar d'asteràcies, ciperàcies, convolvulàcies, crucíferes, dipsacàcies, escrofulariàcies, gramínies, papaveràcies, plantaginàcies, rosàcies, rubiàcies i umbelíferes. Les larves es desenvolupen a les tiges de plantes herbàcies, com ara Spartium i Cirsium.

Distribució[modifica]

Oedemera nobilis habita tota Europa meridional, des de la península Ibèrica a Grècia; abunda a la zona mediterrània i penetra a l'Europa Central fins al sud d'Anglaterra i el centre d'Alemanya; assoleix Dinamarca, on és rara i esporàdica. També està presente al Magrib. És absent als països alpins i a Europa Oriental.

Als Països Catalans abunda arreu, excepte a les Illes Balears on no s'ha trobat encara i on és possible que no hi visqui.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Vázquez, X. A. 1993. Coleoptera: Oedemeridae, Pyrochroidae, Pythidae, Mycteridae. Fauna Ibérica, vol. 5. Ramos, M. A. i cols. (Eds.). Museo Nacional de Ciencias Naturales, CSIC, Madrid, 181 pp. ISBN 84-00-06109-8
  2. Vázquez, X. A. 2002. Fauna of European Oedemeridae. Argania editio, Barcelona, 178 pp. ISBN 84-931847-4-8

Enllaços externs[modifica]