Orde d'Austràlia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Oficial de l'Orde d'Austràlia)
Infotaula d'organitzacióOrde d'Austràlia
(en) Order of Australia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorde Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació14 febrer 1975
Format per

Lloc webhonours.pmc.gov.au… Modifica el valor a Wikidata

L'Orde d'Austràlia (en anglès, Order of Australia, o AO) és un orde de cavalleria amb què es reconeixen els assoliments o els serveis meritoris a ciutadans d'Austràlia i a altres persones.[1] L'orde va ser establert el 14 de febrer de 1975, per decret signat per la reina Elisabet II. Amb anterioritat, els ciutadans australians rebien condecoracions britàniques.

Originalment, hi havia cavallers i dames de l'orde, però aquesta pràctica es va suspendre el 1986 després d'un acord entre els grans partits australians. Va ser restablert el 2014[2] i va ser abolit de nou el novembre de 2015.[3] L'Orde d'Austràlia es va modelar inspirant-se en l'Orde del Canadà. Tot i així, el seu lliurament és més liberal a Austràlia que al Canadà, especialment pel fet que es premien també estrangers.

Categories[modifica]

Originalment l'orde tenia quatre graus i una medalla, tant en la seva versió civil com militar:

  • Knight o Dame (Cavaller o Dama) (AK / AD). Només en versió civil; ja no s'atorga.
  • Companion (Company) (AC). Es concedeix per assoliments importants i mèrits del més alt grau en servei a Austràlia o a la humanitat.
  • Officer (Oficial) (AO). Per serveis distingits a Austràlia o a la humanitat.
  • Member (Membre) (AM). Per serveis en una localitat particular o en un camp d'activitat, o que beneficien a un grup particular.
  • Medal of the Order of Australia (Medalla) (OAM). Per serveis mereixedors d'una distinció particular. Es concedeix des del 1976.

Premis honoraris[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Order of Austràlia». Arxivat de l'original el 2008-09-22. [Consulta: 9 setembre 2008].
  2. «Knights, dames return under Abbott». The Sydney Morning Herald, 25-03-2014. Arxivat de l'original el 2014-03-25 [Consulta: 10 agost 2018].
  3. Tyhuis, Clement. «The Order Of Australia» (en anglès). Australian Orders and Awards. The Australian Honours Secretariat, 18-05-2012. [Consulta: 10 agost 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orde d'Austràlia