Oficina Antifrau de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióOficina Antifrau de Catalunya
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Indústriasector públic Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2008

5 de novembre de 2008 Llei 14/2008, del 5 de novembre, de l'Oficina Antifrau de Catalunya
Governança corporativa
Seu
Executiu en capMiguel Ángel Gimeno Jubero (2016–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webantifrau.cat Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) de la Generalitat de Catalunya és un ens que actua amb independència del govern de Catalunya i de les administracions públiques, adscrit al Parlament de Catalunya. Es va crear l'any 2008 essent pionera a Espanya i neix com una de les eines per donar cobertura a l'exigència ciutadana d'un increment tangible en la probitat institucional.

La finalitat de l'Oficina Antifrau és prevenir i investigar possibles casos concrets d'ús o destinació il·legals de fons públics o qualsevol altre aprofitament irregular derivat de conductes que comportin conflicte d'interessos o l'ús en benefici privat d'informacions derivades de les funcions pròpies del personal al servei del sector públic. Comprovarà qualsevol acte de corrupció, pràctica fraudulenta o conducta il·legal que afecti els interessos generals. L'Oficina té un paper com a canal de comunicació segur per als reveladors i també com a filtre per a purgar revelacions validables d'al·legacions gratuïtes.

Al capdavant de l'Oficina hi ha una directora o director, proposat pel president o presidenta de la Generalitat, en nom del Govern, el qual ha de comparèixer davant la comissió parlamentària corresponent per a ésser avaluat a les condicions requerides per al càrrec. Després de la compareixença és elegit pel Ple del Parlament per majoria de tres cinquenes parts. El mandat del director o directora de l'Oficina Antifrau és de nou anys des de la data en què és elegit pel Parlament, i no pot ésser renovat. Daniel de Alfonso Laso va ser escollit cap de l'Oficina Antifrau el 2011[1] després de la mort de David Martínez Madero, el primer director, en 2011.[2] De Alfonso va ser cessat del seu càrrec el 29 de juny de 2016, arran del Cas Fernández Díaz.[3] A finals de juliol del mateix any es va fer públic que Miguel Ángel Gimeno seria el nou director de l'oficina.[4]

Anualment, aquest director o directora de l'Oficina Antifrau ha de donar compte de la seva gestió davant del Parlament de Catalunya mitjançant una memòria que serà pública.

Referències[modifica]

  1. «El Parlament inicia el procés per cessar Daniel de Alfonso com a director d'Antifrau». Ara, 22-06-2016 [Consulta: 22 juny 2016].
  2. «Què en sabem de Daniel de Alfonso?». Diari de Girona, 22-06-2016 [Consulta: 22 juny 2016].
  3. Ruiz Marull, David «El Parlament cesa a Daniel de Alfonso como director de la Oficina Antifrau de Catalunya». La Vanguardia, 29-06-2016.
  4. March, Oriol «Puigdemont tria Gimeno per girar full al capdavant de l'Oficina Antifrau». Diari Ara, 26-07-2016.

Enllaços externs[modifica]