Oficina de Consellers de Política Europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióOficina de Consellers de Política Europea
(en) European Political Strategy Centre (EPSC)
(en) Bureau of European Policy Advisers (BEPA)
(en) Group of Policy Advisers (GOPA)
(en) Forward Studies Unit of the European Commission
(en) IDEA - Inspire, Debate, Engage and Accelerate Action Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtIDEA Modifica el valor a Wikidata
Tipusservice department of the European Commission (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1989

Lloc webec.europa.eu… Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): ECThinkTank Modifica el valor a Wikidata

L'Oficina de Consellers de Política Europea (BEPA, per les seves sigles en anglès: Bureau of European Policy Advisers) és el més alt òrgan consultiu que assisteix a la Comissió Europea, i en particular al seu President, del que depèn. La seva funció,[1] és la de proporcionar al President i, en el seu cas, al Col·legi, una anàlisi a fons de la informació disponible i de la situació general de les polítiques de la Unió, per tal de fonamentar les línies d'actuació estratègica que, a mitjà i llarg termini, ha de continuar la Comissió per al més eficaç i encertat exercici de les seves funcions. BEPA és un servei de naturalesa eminentment política, sense funció administrativa o cap executiva, amb una finalitat consultiva o d'estudi, però la importància política real del qual i rellevància en la formació d'idees i projectes pot ser molt destacada.

A causa de la seva variada composició multidisciplinària, que compta amb Consellers procedents de diferents àmbits i experts en matèries molt diverses, BEPA acostuma a exercir també funcions d'enllaç amb la societat civil, especialment a les universitats i totes les altres institucions acadèmiques, les confessions religioses, els partits polítics nacionals i europeus, el sector científic, el món de les finances i de l'economia, etc.

Composició[modifica]

Existeixen tres categories de Consellers Polítics Europeus:

  • Consellers consumats, que ho són per raó del càrrec que ocupen i durant el temps en el qual l'ho ocupin:
    • el Director de l'Oficina,
    • el Director Adjunt,
    • el Conseller en Cap,
    • el Cap de Gabinet del President de la Comissió,
    • el Conseller Científic Cap del President,
  • Consellers especials, nomenats i cessats lliurement pel President de la Comissió, normalment entre experts en matèries d'interès i dedicats a una feina d'assessorament exclusiu;
  • Consellers associats, designats per un temps indefinit pel President de la Comissió o el Director de l'Oficina per a feines d'assessorament continu externalitzat, són convocats a les reunions a Brussel·les i participen en l'elaboració d'informes. Acostumen a procedir de l'àmbit acadèmic o de think tanks internacionals, comptant-se també polítics retirats de prestigi europeu.

És el President qui designa els membres que consideri més aptes per al lloc de Consellers especials i associats, encara que acostuma a succeir entre aquests que el President n'afegeixi un o diversos experts als existents, rellevant a alguns dels anteriors, però havent-se'n mantingut fins avui una certa tradició de continuïtat en la seva composició general que afavoreixi el bon funcionament dels seus treballs com un laboratori d'idees i de pensament molt qualificat. És freqüent que els Consellers associats siguin nomenats a proposta del Director de l'Oficina.

Funcionament[modifica]

Els treballs d'aquest òrgan acostumen a repartir-se per encàrrec del President de la Comissió, i són coordinats pel Director de l'Oficina de Consellers de Política Europea S'organitzen grups de treball sectorials integrats per tres o més Consellers experts en la matèria, encarregats del seguiment de determinats assumptes i els seus expedients, i de les relacions corresponents, i s'encomanen àrees d'actuació als Consellers en l'àmbit extern o de relacions i seguiment. Així acostumen a establir-se un grup d'assumptes econòmics, un altre per a la política exterior, i els altres que determini el seu Director. A totes aquestes tasques els Consellers estan assistits pel Gabinet d'Anàlisi, òrgan permanent de l'Oficina.[2]

L'Oficina s'estructura a través de dos Grups organitzats en diverses unitats sectorials, una unitat central i una secretaria, a saber:

  • Un Grup de Divulgació, dividit en tres unitats sectorials o sectors, que en resum inclouen quatre Consellers permanents i sis associats:
    • un sector de diàleg europeu,
    • un sector de diàleg global i
    • un sector de redacció de discursos.
  • Un Grup d'Anàlisi, integrat per cinc Consellers permanents i dos associats, dirigits per un coordinador.
    • A més a més inclou la unitat de suport al Conseller Científic Cap del President.
  • Una Unitat de Coordinació.
  • Una Secretaria.

L'Oficina de Consellers de Política Europea té l'estructura i el rang formal d'una Direcció General de la Comissió, integrada en l'Oficina del President de la Comissió.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «BUREAU DES CONSEILLERS DE POLITIQUE EUROPÉENNE» (en francès). [Consulta: 11 març 2013].
  2. «Web de la Consellers de Política Europea» (en francès). [Consulta: 11 mrç 2013].

Enllaços externs[modifica]