Oli d'ametlla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Les ametlles contenen més d'un 50% d'oli

L'oli d'ametlla o oli d'ametla s'extreu de les ametlles, tant si són dolces com amargants, dels fruits de l'ametller (Prunus amygdalus).

El contingut d'oli de les ametlles seques és d'entre el 50-65% arribant en alguns casos d'ametlles amargants a només el 20%.[1] És un oli que es fa servir en preparació d'alguns aliments (només en el cas d'oli d'ametlla dolça), en farmàcia, (és emol·lient) i com a cosmètic especialment per a massatges. Té un color clar tirant a groc, una dolçor molt lleugera i gust de fruits secs.

Es fa servir des de temps molt antics, per exemple és citat diverses vegades en la Bíblia.

L'oli d'ametlles dolces es fa servir molt en aromateràpia, i en la cura dels cabells. Aquest oli s'absorbeix fàcilment per la pell. Combat la picor i la inflamació i alleuja quasi instantàniament el dolor muscular.[2]

Obtenció[modifica]

L'oli d'ametlles dolces també es pot obtenir d'ametlles amargants per refinació. Les ametlles són assecades i premsades a baixa temperatura (30 °C) com a subproducte de l'extracció s'obté un turtó amb un 39-47% de proteïna i encara un 10-18% d'oli que es fa servir per a pinso animal (només en cas de l'obtingut d'ametlles dolces) o per altres productes cosmètics.

Composició[modifica]

Els olis d'ametlla dolça no contenen amigdalina, el d'ametlles amargant sí. Té alts nivells d'àcids grassos mono i poliinsaturats i vitamines com A, B1, B2, B6, D i E.[3] La composició dels principals àcids grassos és: àcid oleic 66,4%, àcid linoleic 23,5% àcid palmític 7,5%, àcid esteàric 1,8%, (García Olmedo)

Vegeu també[modifica]

Notes i referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]