Oliver Twist (pel·lícula de 1933)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaOliver Twist

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióWilliam J. Cowen
Protagonistes
Dickie Moore
Irving Pichel
William 'Stage' Boyd
Doris Lloyd
Alec B. Francis
Barbara KentSonny Ray
ProduccióI.E. Chadwick
GuióElizabeth Meehan
MúsicaMischa Bakaleinikoff
Dissenyador de soJohn Stransky Jr.
FotografiaJ. Roy Hunt
MuntatgeCarl Pierson
DistribuïdorMonogram Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena1933
Durada80 minuts
Idioma originalanglès
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enOliver Twist Modifica el valor a Wikidata
GènereDrama
Lloc de la narracióLondres Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0024405 Filmaffinity: 396218 Rottentomatoes: m/1015468-oliver_twist Letterboxd: oliver-twist-1933 Allmovie: v36168 TCM: 85534 AFI: 8460 Archive.org: oliver_twist TMDB.org: 43125 Modifica el valor a Wikidata

Oliver Twist és una pel·lícula del 1933 dirigida per William J. Cowen basada en la novel·la homònima de Charles Dickens i va ser la primera versió sonora del clàssic.

Argument[modifica]

Oliver Twist (Dickie Moore) és un nen orfe que el porten a un orfenat. A causa del mal tractament que se li dona, un dia decideix escapar-se a Londres. Tot just arribar a la ciutat coneix Artful Dodger (Sonny Ray) qui li dona acollida. Amb la innocència d'un nen de 10 anys, sense adonar-se s'endinsa en una banda de nois carteristes dirigit pel malvat Fagin (Irving Pichel).

Comparació amb altres pel·lícules[modifica]

En el fons, la pel·lícula, que mai realment va aconseguir massa èxit, només va eclipsar-se per la versió de David Lean de 1948, o per altres pel·lícules Dickens estrenades durant els anys 1930, com David Copperfield de la MGM o A Tale of Two Cities (les dues del 1935), i Conte de Nadal de 1938. Fins i tot la poc visionada Great Expectations de 1934, amb Phillips Holmes i Jane Wyatt, i The Mystery of Edwin Drood de 1935 amb Claude Rains, les dues d'Universal Pictures, tenien pressuposts més alts que l’Oliver Twist del 1933.[1] La pel·lícula va ser fora de circulació durant molts anys, però va tornar a la televisió durant els anys 1980.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Feta per Monogram Pictures, la pel·lícula va tenir un pressupost extremadament baix i no fa cap intent real de tenir un aire de l'època, a finals del segle xix a Londres. La protagonitza Irving Pichel com a Fagin, Dickie Moore com Oliver, Doris Lloyd com Nancy, i William "Stage" Boyd com Bill Sikes. Pichel interpretava a Fagin sense recórrer a cap deix que es podria interpretar com ofensiu. Dels quatre protagonistes, només Doris Lloyd era nascuda anglesa. La pel·lícula va ser dirigida per William J. Cowen.

Altres adaptacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Oliver Twist», 28-02-1933. [Consulta: 9 gener 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oliver Twist