Gavó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ononis natrix)
Infotaula d'ésser viuGavó
Ononis natrix Modifica el valor a Wikidata

Ononis natrix ssp. natrix
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuTrifolieae
GènereOnonis
EspècieOnonis natrix Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Ononis natrix

El gavó, gaó groc, gaó, llentia borda, motxa, ugó o ungla de gat[1][2](Ononis natrix) és una planta de la família de les fabàcies.[3][4]

Distribució i hàbitat[modifica]

És pròpia de llocs secs i assolellats, sovint pedregosos o sorrencs, com dunes i prades calcàries. Està estesa per tot el territori i és força comuna (més comuna cap al litoral).

Als Països Catalans n'hi ha tres subespècies (hispanica, ramosisima i natrix); la subespècie Ononis natrix crispa ara se'n considera una espècie diferent (Ononis crispa).[5]

Descripció[modifica]

El gavó és una mata de densament pilosa, de tacte enganxós i amb flors papilionades de color groc amb estries vermelles, molt vistoses. Les fulles són compostes i tenen en general tres folíols, si bé les fulles florals només en tenen un. Els folíols són lleugerament dentats. El peduncle de les flors té una aresta (un filament erecte) molt característic. Floreix a la primavera i l'estiu.

Referències[modifica]

  1. «L'ungla de gat i la necessària repoblació de la platja». Arxivat de l'original el 2014-02-22. [Consulta: 6 març 2009].
  2. «Ononis natrix». Herbari virtual del Mediterrani Occidental. Universitat de les Illes Balears.
  3. Dades taxonòmiques de l'espècie Ononis natrix - Flora Europaea
  4. Dades taxonòmiques de l'espècie Ononis crispa - Flora Europaea
  5. de Bolòs, Oriol [et al.].. Flora manual dels Països Catalans. 2a edició. Barcelona: Pòrtic, 1993. ISBN 84-7306-400-3.  (Aquest autor encara inclou la subespècie crispa dins d'aquesta espècie.)