Opistobranquis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Opistobranqui)
Infotaula d'ésser viuOpistobranquis
Opisthobranchia Modifica el valor a Wikidata

Notodoris minor Modifica el valor a Wikidata
Període
Carbonífer - Actual
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseGastropoda
InfraclasseOpisthobranchia Modifica el valor a Wikidata
Clades i grups

Els opistobranquis (gr. 'brànquies posteriors') són una antiga infraclasse de mol·luscs gastròpodes, avui considerats un grup informal d'heterobranquis.[1][2] Es caracteritzen per tenir la closca reduïda o inexistent i les brànquies (òrgan per respirar) situades a la part del darrere del cos.

La seva aparença és semblant a la d'un llimac, i sovint se'ls anomena llimacs de mar, per bé que no estan relacionats amb els llimacs terrestre; altres es coneixen com a llebres de mar.

Característiques[modifica]

Presenten un cap amb dos tentacles olfactius, els rinòfors, el mantell que recobreix la part dorsal i el peu a la part ventral per desplaçar-se i adherir-se. També presenten una corona branquial a la part posterior del cos i que en algunes espècies envolta l'anus.

Presenten coloracions sovint molt vistoses i atractives que hom l'atribueix a un cert tipus de mecanisme de defensa (aposematisme) exhibint coloracions contrastades per alertar als seus possibles depredadors, ja que alguns acumulen les cèl·lules urticants del coralls dels quals s'alimenten o tenir un mal sabor o ser tòxics.

Referències[modifica]

  1. Bouchet P. & Rocroi J.-P. (Ed.); Frýda J., Hausdorf B., Ponder W., Valdes A. & Warén A. 2005. Classification and nomenclator of gastropod families. Malacologia: International Journal of Malacology, 47(1-2). ConchBooks: Hackenheim, Germany. ISBN 3-925919-72-4. ISSN 0076-2997. 397 pp. http://www.vliz.be/Vmdcdata/imis2/ref.php?refid=78278
  2. «WoRMS - World Register of Marine Species - Opisthobranchia». [Consulta: 31 juliol 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Opistobranquis