Opían

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Oppià)
Infotaula de personaOpían
Biografia
Naixementsegle II Modifica el valor a Wikidata
Còricos Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPesta Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPoesia didàctica Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Antiga Roma Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópoeta, escriptor Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle II Modifica el valor a Wikidata)
Obra
Obres destacables

Opià o Opían (llatí: Oppianus, grec antic: Οππιανός) era el nom d'un o dos escriptors grecs dels quals es conserven dos poemes en hexàmetres, un sobre la pesca (grec antic: Ἀλιευτικά, Halieutica) i un sobre la cacera (grec antic: Κυνηγετικά, Cynegetica), i dels quals també consta una narració en prosa sobre falcons (grec antic: Ἰξευτικά, Ixeutica).

No se sap a quin dels dos, si realment van ser dos, es referix la vida d'Opían, en grec, escrita per un anònim, ni quin dels dos en el seu cas fou l'autor de la Ixeutica.

Opían de Còricos[modifica]

El primer Opían, que podria ser anomenat Opían de Còricos, va ser un escriptor grec nascut probablement a Cilícia, puix que en una biografia es diu que podria ser de Còricos o Anazarbe i Suides indica la primera d'aquestes ciutats. El mateix Opían diu grec antic: Αθιέων δὲ πρώτα περίφρονα πεύθεο θήρην, Οἵην ἡμετέρης ἐρικυδέος ἐντύνονται Πάτρης ἐνναετη̂ρες ὑπὲρ Σαρπηδόνος ἄκρης, ̔́Οσσοι θ̓Ερμείαο πόλιν, ναυσίκλυτον ἄστν Κωρύκιον, ναίουσι καὶ ἀμφιρύτην ̓Ελεου̂σαν que tendeix a confirmar aquest punt. El seu pare va ser desterrat a Malta i Opían el va acompanyar i no va tornar fins després del 169. Va presentar l'obra a l'emperador i va tornar a Cilícia on va morir segurament el 180 quan tenia uns trenta anys.

Va escriure l'obra Halieutica ( ̔Αλιευτικά). Ateneu diu que va viure una mica abans del seu temps (això el situaria al segle ii, contradient l'anterior escrit), cosa que confirmen Eusebi de Cesarea, i Jordi Sincel·le (aquest darrer el situa l'any 171 o 173. Suides diu que va viure en temps de Marc Antoní que podria ser Marc Aureli (161-180) al que hauria dedicat l'Halieutica que s'hauria escrit l'any 177. L'obra està formada per 3500 hexàmetres i dividida en 5 llibres, dos sobre història natural dels peixos i tres sobre l'art de la pesca. Junt amb bona informació zoològica s'hi inclouen algunes faules. Aquesta obra és considerada superior a la Cynegetica.

Opían d'Apamea[modifica]

El segon Opían, que podria ser anomenat Opían d'Apamea, hauria nascut a Apamea (també anomenada Pel·la) i seria l'autor de la Cynegetica (grec antic: Κυνηγετικά). El seu lloc d'origen ell mateix el confirma quan parla del riu Orontes: grec antic: Αὐτὸς δ' ἐν μεσάτοισιν ἐπαιγίζων πεδίοισιν, Αἰὲν ἀεζόμενοσω καὶ τείχεος ἐγγὺς όδεύων, Χέρσον ὁμου̂ καὶ νη̂σον, ἐμὴν πόλιν, ὕδατι χεύων i després quan parla del temple de Memnó prop d'Apamea: grec antic: ̓Αλλὰ τὰ μὲν κατὰ κόσμον ἀείσομεν εὐρέα κάλλη, Πάτρης ἡμετέρης ἐρατῃ̂ Πιμπληί̈δι μολπῃ̂. La seva obra estaria dedicada a Caracal·la i consisteix en 2100 hexàmetres dividits en quatre llibres (potser un cinquè es va perdre). El seu coneixement de zoologia és adient al seu temps, i l'escrit té menys faules.

Referències[modifica]