Orde de Sant Ramon de Penyafort

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentOrde de Sant Ramon de Penyafort
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Emblema de l'Orde de Sant Ramon de Penyafort
Nom en la llengua original(es) Orden de San Raimundo de Peñafort Modifica el valor a Wikidata
Tipuscondecoració civil
orde Modifica el valor a Wikidata
Motius del premiMèrits rellevants pels qui intervenen en l'Administració de Justícia, estudi del Dret i serveis sense nota desfavorable en les activitats jurídiques dependents del Ministeri de Justícia Modifica el valor a Wikidata
EpònimRaimon de Penyafort Modifica el valor a Wikidata
Vigència1944 Modifica el valor a Wikidata - 
FundadorFrancisco Franco Bahamonde Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Format per

L'Orde de la Creu de San Ramon de Penyafort fou creada per decret del 23 de gener de 1944, festivitat de Sant Ramon de Penyafort, patró dels juristes, per tal de premiar els rellevants mèrits contrets pels qui intervenen en l'administració de justícia i en el seu cultiu i aplicació de l'estudi del dret en totes les seves branques, així com els serveis prestats sense nota desfavorable en les activitats jurídiques dependents del Ministeri de Justícia.

En virtut de l'autorització continguda en l'article sisè del Decret, s'han anat dictant disposicions que desenvolupen i complementen les normes que es van establir per a la concessió de la condecoració esmentada, i amb la finalitat d'evitar la dificultat i confusió en les cites i aconseguir la unificació de la disposició normativa proposta del Ministre de Justícia.

Junta de Govern[modifica]

La Junta de Govern és l'encarregada d'informar de les propostes de concessió de les condecoracions de l'Ordre. Està composta per les següents personalitats:

Graus de l'Orde[modifica]

Creus de l'Orde[modifica]

Premien els rellevants mèrits contrets pels que intervenen en l'Administració de Justícia i en el seu cultiu i aplicació de l'estudi del Dret en totes les seves branques. Les seves categories són:

  • Gran Creu (antigament Creu Meritíssima). Porta annex el tractament d'Excel·lència o Excel·lentíssim Senyor.
  • Creu d'Honor. Assemblada a la categoria d'Encomana amb Placa o Comanador de Nombre. Porta annex el tractament d'Il·lustríssim o Il·lustríssim Senyor.
  • Creu Distingida de 1a Classe. Assemblada a la categoria d'Encomana Ordinària o Comanador. Porta annex el tractament de Senyoria.
  • Creu Distingida de 2a Classe. Assemblada a la categoria d'Oficial. Porta annex el tractament de Senyoria.
  • Creu Senzilla. Assemblada a la categoria de Cavaller.

Medalla del Mèrit a la Justícia[modifica]

Premia els serveis prestats sense nota desfavorable en les activitats jurídiques dependents del Ministeri de Justícia. Per la seva especial finalitat, la seva concessió i el seu ús són compatibles amb l'atorgament de les creus de l'Orde. Les seves categories són:

  • Medalla d'Or del Mèrit a la Justícia.
  • Medalla de Plata del Mèrit a la Justícia.
  • Medalla de Bronze del Mèrit a la Justícia.

Membres de l'orde[modifica]

Vegeu també[modifica]

Fonts[modifica]

  • CEBALLOS-ESCALERA Y GILA, Alfonso de, Marqués de la FLORESTA (1995). "La Orden de la Cruz de San Raimundo de Peñafort en su cincuentenario", Boletín de la Real Academia Matritense de Heráldica y Genealogía, nº 15, página 14. Madrid, 1995.
  • GARCÍA-MERCADAL Y GARCÍA-LOYGORRI, Fernando; CEBALLOS-ESCALERA Y GILA, Alfonso de, Marqués de la FLORESTA (2003). Las Órdenes y Condecoraciones Civiles del Reino de España. Centro de Estudios Político Constitucionales. Boletín Oficial del Estado. Páginas 158-160, 249 y 386-393. Madrid, 2003.
  • HERRERA Y HUME, Fernando de (2014). "La Orden de la Cruz de San Raimundo de Peñafort. Análisis histórico y jurídico en el 70º aniversario de su creación (1944-2014)". Revista Hidalguía, nº 362. Páginas 85-118. Madrid, 2014.
  • SANJUÁN Y MONFORTE, José Carlos (1997). "Orden de la Cruz de San Raimundo de Peñafort", Revista Internacional de Protocolo, nº 9. Páginas 91-92.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]