Orde del Mèrit (Regne Unit)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentOrde del Mèrit
OM Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(en) Order of Merit Modifica el valor a Wikidata
Text del lemaFor Merit Modifica el valor a Wikidata
Tipusorde Modifica el valor a Wikidata
Vigènciajuny 1902 Modifica el valor a Wikidata - 
FundadorEduard VII del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Format per

L'Orde del Mèrit (en anglès Order of Merit) és un orde britànic i de la Commonwealth. És atorgat personalment pel Monarca. Va ser establerta el 23 de juny de 1902 pel Rei Eduard VII, basant-se en la Pour le Mérite prussiana, com a recompensa pel servei eminent a les forces armades, l'art, la literatura, les ciències o la promoció de la cultura.

L'atorga personalment el sobirà com un present personal, i no requereix l'aprovació ministerial. Està limitada a 24 membres, a més del sobirà, però també pot ser atorgada a estrangers com a "membres honoraris". Des de l'inici està oberta a les dones, i la primera va ser Florence Nightingale el 1907.

Des de la seva creació és un dels màxims honors civils de la Gran Bretanya, i pel que fa al protocol se situa immediatament després de l'Orde de la Lligacama, l'Orde del Card, l'Orde de Sant Patrici (actualment caiguda en desús) i l'Orde del Bany. Tanmateix l'Orde del Mèrit no atorga per si mateixa ni la noblesa, ni la cavalleria ni cap altre estatus. Els receptors poden emprar les sigles OM després del seu nom.

Entre els receptors hi figuren el general Dwight David Eisenhower (1945), Sir Winston Churchill (1946), el mariscal de camp Alan Brooke, 1r vescomte Alanbrooke (1946), el mariscal de l'aire Charles Portal, 1r vescomte Portal de Hungerford (1946), el mariscal de camp Harold Alexander, 1r comte Alexander of Tunisia (1960) i Lord Mountbatten, 1r comte Mountbatten of Burma (1965). Per contra, l'honor de pertànyer-hi ha estat refusat per personalitats com ara Rudyard Kipling o George Bernard Shaw.

Disseny[modifica]

Una creu amb els 4 braços iguals i les puntes arrodonides, de color vermell amb la vora blava. Al centre hi ha un medalló blau amb la inscripció "FOR MERIT" (Per al Mèrit) en lletres daurades. El medalló té la vora blanca i al voltant hi ha una corona de llorer. Sobre la creu hi ha una corona imperial.

La versió militar té dues espases creuades entre els braços de la creu.

El galó són dues franges de la mateixa amplada, en blau i vermell.

Membres actuals (gener de 2014)[modifica]

  • Membres Honoraris:

Des de la mort de Nelson Mandela el desembre de 2013, no hi ha cap membre honorari de l'Orde del Mèrit.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orde del Mèrit