Orde del Mèrit Militar (Espanya)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Plantilla amb tots els distintius de les Creus del Mèrit Militar.

L'Orde del Mèrit Militar és una condecoració espanyola destinada a recompensar els membres de les Forces Armades i de la Guàrdia Civil, així com a civils la realització d'accions o fets o la prestació de serveis de mèrit destacat relacionades amb la defensa nacional.

El reglament general de recompenses militars, pel qual es regeix l'Orde del Mèrit Militar, va ser aprovat mitjançant Reial Decret 1040/2003 de l'1 d'agost (BOD. 177).

Es concedeix en classe Creu als oficials, sots-oficial i tropa, així com als civils que no tinguin rang suficient per rebre la Gran Creu. La Gran Creu esta reservada als generals i personal civil amb rang institucional, acadèmic, administratiu o professional similar.

En cas de posseir més d'una Creu al Mèrit, però de diferents Distintius, l'ordre de col·locació serà: Distintiu Vermell, Distintiu Blau, Distintiu Groc i Distintiu Blanc. En cas de posseir més d'una Creu, però de serveis diferents, l'ordre serà: Mèrit Militar, Mèrit Naval i Mérit Aeronàutic. Les successives concessions s'indicaran mitjançant un rectangle sobre el galó indicant la data de les posteriors concessions.

Classes[modifica | modifica el codi]

 • Con distintivo rojo Amb Distintiu Vermell: concedida a aquelles persones que, amb valentia, hagin realitzat accions, fets o serveis eficaços en el transcurs d'un conflicte armat o d'operacions militars que impliquin l'ús de la força armada i que comportin dots militats o de comandament significatives.
 • Con distintivo azul Amb Distintiu Blau: concedida per accions que, sense estar contemplades a la 1a secció, es realitzin en operacions derivades d'un comandament de les Nacions Unides o en el marc d'altres organitzacions internacionals.
 • Con distintivo amarillo Amb Distintiu Groc: concedida per accions, fets o serveis que comportin un greu risc i en els casos de lesions greus o defunció com a conseqüència d'actes de servei, sempre que impliquin una conducta meritòria.
 • Con distintivo blanco Amb Distintiu Blanc: concedida per mèrits, treballs, accions, fets o serveis distingits que s'efectuïn durant la prestació de les missions o serveis que, ordinària o extraordinàriament, siguin encarregades a les Forces Armades o que estiguin definides a les tres seccions anteriors.

Disseny[modifica | modifica el codi]

 • La Creu del Mèrit Militar, de braços iguals, de 40mm de longitud entre els braços oposats, porta al centre un escut circular aquarterat i amb vora d'or: primer, de Castella; segon, de Lleó; tercer, d'Aragó i quart, de Navarra. En punta hi ha Granada i al centre hi ha un escussó de Borbó-Anjou. Al revers, l'escut porta inscrites en or les lletres MM sobre esmalt vermell.
  • Amb Distintiu Vermell: esmaltada en vermell, penja d'una cinta vermella de 30mm d'ample amb llista blanca al centre d'amplada igual a un vuitè de l'ample total.
  • Amb Distintiu Blau: esmaltada en blanc amb llistes esmaltades en blau més fosc als braços, llevat del superior. Penja d'una cinta blanca amb llista vermella al centre igual a un vuitè de l'ample total, amb vores blau fosc de 2mm d'ample.
  • Amb Distintiu Groc: esmaltada en blanc amb llistes esmaltades en groc als braços, llevat del superior. Penja d'una cinta blanca amb llista vermella al centre igual a un vuitè de l'ample total, amb vores grogues de 2mm d'ample.
  • Amb Distintiu Blanc: esmaltada en blanc. Penja d'una cinta blanca amb llista vermella al centre igual a un vuitè de l'ample total.
 • La Gran Creu és una placa abrillantada amb ràfegues d'or, amb la creu corresponent al centre, orlada de dos lleons i de dos castells en plata, proporcionals al conjunt. La banda és de seda, de 100mm d'ample, dels mateixos colors que la cinta de la que pengen les creus, unint-se als extrems amb un llaç de la mateixa cinta, del que penja la venera de la Gran Creu timbrada amb una corona reial en or, i subjecta a la banda mitjançant una anella daurada. La venera consisteix en la creu corresponent.
Creu - Distintiu Vermell
Passador de la Creu amb Distintiu Vermell
Creu - Distintiu Vermell
Creu - Distintiu Blau
Passador de la Creu amb distintiu blau
Creu - Distintiu Blau
Creu - Distintiu Groc
Passador de la creu amb distintiu groc
Creu - Distintiu Groc
Passador de la Creu amb distintiu blanc
Passador de la creu amb distintiu blanc
Creu - Distintiu Blanc
Gran Creu amb Distintiu Vermell
Passador de la Gran Creu amb distintiu vermell
Gran Creu - Distintiu Vermell
Passador de la Gran Creu amb distintiu blau
Passador de la Gran Creu amb Distintiu Blau
Gran Creu - Distintiu Blau
Passador de la Gran Creu amb Distintiu Groc
Passador de la Gran Creu amb Distintiu Groc
Gran Creu - Distintiu Groc
Passador de la Gran Creu amb Distintiu Blanc
Passador de la Gran Creu amb Distintiu Blanc
Gran Creu - Distintiu Blanc

Referències[modifica | modifica el codi]

 • Reial Decret 1040/2003, d'1 d'agost, pel que s'aprova el Reglament general de recompenses militars.
 • Correcció d'errors al Reial Decret 1040/2003 (BOD. núm. 185 de 23 de setembre de 2003).
 • Correcció d'errors del Reial Decret 1040/2003, d'1 d'agost pel que s'aprova el Reglament general de recompenses militars.
 • Reial Decret 970/2007, de 13 de juliol, pel que es modifica el Reglament general de recompenses militars, aprobat pel Reial Decret 1040/2003.