Organització biològica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L' organització biològica o jerarquia de la vida, és la jerarquia d'estructures i sistemes biològics complexos que defineixen la vida mitjançant una aproximació reduccionista.[1] La jerarquia tradicional, com es detalla més a baix, va des de l'àtom (com a nivell inferior) a la biosfera. Els nivells superiors d'aquest esquema es denominen freqüentment com organització ecològica.

Cada nivell en la jerarquia representa un increment en la complexitat d'organització, estant cada "objecte" compost per unitats bàsiques del nivell anterior.[2] El principi bàsic sunyacente en l'organització és el concepte de emergència -les propietats i funcions trobades en un nivell jeràrquic no es presenten en nivells inferiors.[3]

L'organització fa referència a l'elevat ordre d'un organisme (en comparació amb els objectes generals).[4] Idealment, els organismes individuals d'una mateixa espècie tenen la mateixa disposició. Per exemple, l'humà típic té un tors amb dues cames a la part inferior, dos braços -un a cada costat- i un cap a la part superior. És extremadament rar (fins i tot impossible, a causa de factors fisiològics i biomecànics) trobar un humà amb una disposició estructural diferent a aquesta.

L'organització biològica de la vida és un premissa fonamental en nombroses àrees de la investigació científica, particularment en la medicina. Sense aquest grau d'organització, seria molt més complex, i fins i tot impossible, aplicar l'estudi d'efectes de diversos fenòmens físics i químics a malalties i funcions corporals. Per exemple, camps tals com la neurociència cognitiva i del comportament no podrien existir si el cervell no estigués compost per tipus específics de cèl·lules, i els conceptes bàsics de la farmacologia no podrien existir si no se sabés que un canvi a nivell cel·lular pot afectar tot l'organisme. Aquestes aplicacions s'estenen també al camp de l'ecologia. Per exemple, els efectes directes del DDT ocorren a nivell subcel·lular, però afecten nivells superiors fins i tot i incloent múltiples ecosistemes. En teoria, un canvi en un sol àtom podria canviar tota la biosfera.


Nivells[modifica | modifica el codi]

L'esquema d'organització estàndard, des del nivell inferior al superior, és el següent:Error de citació: Es tanca el </ref> que manca per una etiqueta <ref>

És possible descriure cada nivell en la jerarquia mitjançant els seus nivells inferiors. Per exemple, l'organisme es pot descriure amb qualsevol dels seus nivells, fins i tot l'atòmic, molecular, cel·lular, histològic, orgànic i sistemàtic. És més, a cada nivell jeràrquic, apareixen noves funcions per al control de la vida. Aquestes noves funcions no existeixen en els nivells inferiors i es defineixen com propietats emergents .

Cada organisme està estructurat, encara que no necessàriament amb el mateix grau.[5] Un organisme no pot estructurar-se en el nivell histològic si aquest no està compost per teixits.


Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Griswold, Joseph G. & McDaniel, Nichole (Spring 2006), "Module 1:Overview and Hierarchy of Life", Progressions (New York, New York) 7 (3), ISSN 1539-1752

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]