Organització del futbol a Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El futbol a Catalunya és organitzat per la Federació Catalana de Futbol (FCF), la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i la Lliga de Futbol Professional (LFP). L'organització dels partits de la Selecció de Catalunya i les altres seleccions catalanes correspon també a la FCF.

Competicions absolutes masculines[modifica]

Els clubs catalans masculins de futbol s'integren en una escala de vuit categories. Les dues primeres, corresponents a la Primera divisió i Segona divisió, són organitzades per la Lliga de Futbol Professional en coordinació amb la Reial Federació Espanyola de Futbol.[1] La segona divisió B i la tercera divisió són organitzades per la Reial Federació Espanyola de Futbol. A partir de la cinquena ho són per la Federació Catalana de Futbol,[2] la qual depèn en matèria competitiva i disciplinària de la RFEF.[3]

Les dues primeres categories són professionals, mentre que la tercera es considera semi-professional. La quarta categoria combina clubs semi-professionals o amateurs i a partir de la cinquena tots els clubs són amateurs. A partir de la Tercera Divisió (4a categoria) els diferents grups són formats exclusivament per clubs catalans. Les categories més baixes se separen en grups corresponents a les cinc delegacions territorials de la Federació (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre). La Segona Divisió B (3a categoria) la conformen clubs de l'est d'Espanya i sol estar formada, majoritàriament, per clubs dels Països Catalans, amb l'afegit d'altres clubs de territoris propers que varien en funció de la temporada (normalment clubs aragonesos i navarresos, però alguns anys també han participat clubs murcians, bascos o castellanomanxecs).

Nivell Organitzador Divisió (grups) Àmbit d'actuació
1 LFP Primera Divisió Espanya
2 LFP Segona Divisió Espanya
3 RFEF Primera Divisió RFEF (Grup II) Espanya
4 RFEF Segona Divisió RFEF (Grup III) Espanya
5 RFEF Tercera Divisió RFEF (Grup V) Catalunya
6 FCF Lliga Elit Catalunya
7 FCF Primera catalana de futbol (2 grups) Catalunya
8 FCF Segona catalana de futbol (6 grups) Catalunya
9 FCF Tercera catalana de futbol (17 grups) Catalunya
10 FCF Quarta catalana de futbol (31 grups) Catalunya

Competicions absolutes femenines[modifica]

Els clubs catalans femenins de futbol s'integren en una escala de cinc categories, organitzada de forma anàloga a com s'organitza la masculina, però amb menys categories, degut a la menor existència de clubs. Totes les categories són amateurs, tot i que la primera té alguns clubs semi-professionals.

Nivell

Organitzador

Divisió (grups)

Àmbit d'actuació

1 RFEF Primera Divisió RFEF Espanya
2 RFEF Segona Divisió RFEF Espanya
3 RFEF Tercera Divisió RFEF Espanya
4 RFEF Primera Nacional d'Espanya Espanya
5 FCF Preferent - (2 grup) Catalunya
6 FCF Primera Catalana - (2 grups) Catalunya
7 FCF Segona Catalana - (6 grups) Catalunya

Competicions de futbol base[modifica]

A més de les competicions absolutes, el futbol català també té competicions de futbol base, dividits en grups i categories, amb fases finals per decidir els diferents campionats de Catalunya de les categories. Aquests són:

  • Campionat de Catalunya de juvenils
  • Campionat de Catalunya de cadets
  • Campionat de Catalunya d'infantils
  • Campionat de Catalunya d'alevins
  • Campionat de benjamins

Competicions catalanes absolutes[modifica]

Fora de les categories abans esmentades, que acostumen a durar tota la temporada, existeixen competicions absolutes exclusivament catalanes, de menor durada, que premien al campió de Catalunya de futbol. Aquestes són la Copa Catalunya de futbol masculina i la Copa Catalunya de futbol femenina. Fins a finals dels anys trenta, també existí el Campionat de Catalunya de futbol, una competició dividida en categories organitzada de forma autònoma a les competicions espanyoles i que gaudí de gran prestigi a l'època.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Sobre la LFP». LFP.
  2. «Activitats de la FCF». FCF. [Consulta: 15 juny 2013].
  3. «Què és la FCF?».

Enllaços externs[modifica]