Organització territorial de l'Uruguai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'Uruguai és una república unitària, amb un govern central a la seva capital, Montevideo, i dividida en 19 departaments (departamentos), cadascun dels quals té un intendent municipal que governa per un període de 5 anys, des de la seva elecció en un sufragi universal directe. Els edils de l'Assemblea Departamental (Junta Departamental) representen la cambra legislativa.

La superfície terrestre del país és de 175.016 km², a més de 1.199 km² de llacs naturals i artificials del riu Negro, 105 km² de diverses illes al riu Uruguai, 16.799 km² d'aigües jurisdiccionals (riu Uruguai, riu de la Plata i llacuna Merín), i la sobirania sobre les aigües marítimes del Riu de la Plata i l'oceà Atlàntic que donen, com a resultat, 318.413 km² de superfície total.

Els primers departaments van ser fundats el 1816 i l'últim va tenir lloc el 1885, amb la divisió del departament de San José en dues parts que van donar origen als actuals departaments de San José i Flores.

Cronologia[modifica]

  • 1828: Uruguai s'independitza amb els següents nou departaments: Canelones, Cerro Largo, Colonia, Durazno, Maldonado, Montevideo, Paysandú, San José i Soriano.
  • 1837: Es crea el departament de Minas, a partir dels departaments de Cerro Largo i Maldonado. També es constitueixen els departaments de Salto i Tacuarembó, a partir de Paysandú.
  • 1856: Es crea el departament de Florida, a partir del departament de San José.
  • 1880: Es creen els departaments de Río Negro i Rocha, a partir dels departaments de Paysandú i Maldonado, respectivament.
  • 1884: Es creen els departaments de Treinta y Tres, Artigas i Rivera, a partir de Maldonado, Salto i Tacuarembó, respectivament.
  • 1885: Es crea el departament de Flores, a partir del de San José.
  • 1927: El llavors departament de Minas cànvia el seu nom pel de Lavalleja, en homenatge al cabdill i líder independentista Juan Antonio Lavalleja, cap dels trenta-tres orientals que van lluitar contra els brasilers i els portuguesos abans de la independència de l'Uruguai el 1825.

Divisió política[modifica]

Subdivisió administrativa de l'Uruguai.
Departament Capital
Artigas Artigas
Canelones Canelones
Cerro Largo Melo
Colonia Colonia del Sacramento
Durazno Durazno
Flores Trinidad
Florida Florida
Lavalleja Minas
Maldonado Maldonado
Montevideo Montevideo
Paysandú Paysandú
Río Negro Fray Bentos
Rivera Rivera
Rocha Rocha
Salto Salto
San José San José de Mayo
Soriano Mercedes
Tacuarembó Tacuarembó
Treinta y Tres Treinta y Tres

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Organització territorial de l'Uruguai