Organització de l'Aviació Civil Internacional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióOrganització de l'aviació civil internacional
Acrònims: OACI, ICAO, ИКАО, إيكاو
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtICAO Modifica el valor a Wikidata
TipusOrganisme internacional, agència de les Nacions Unides
Idioma oficialanglès, francès, castellà, llengües sinítiques, àrab i rus Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaProvisional International Civil Aviation Organization (en) Tradueix (1947) Modifica el valor a Wikidata
Creació7 desembre 1944

1944Convention on International Civil Aviation (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Secretari generalJuan Carlos Salazar Gómez (en) Tradueix (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Director GeneralRaymond Benjamin
Entitat matriuConsell Econòmic i Social de l'ONU Modifica el valor a Wikidata
Format per

Lloc webwww.icao.int
Facebook: InternationalCivilAviationOrganization Twitter (X): icao Instagram: icao LinkedIn: icao Youtube: UClvH5HxnJTFAG6WBWNmEKXg Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Organització de l'Aviació Civil Internacional (OACI), (International Civil Aviation Organization: ICAO, segons les sigles en anglès) és una agència de l'Organització de les Nacions Unides creada el 1944 per la Convenció de Chicago per a estudiar els problemes de l'aviació civil internacional i promoure els reglaments i normes úniques en l'aeronàutica mundial.

És dirigida per un consell permanent amb seu a Montreal (Canadà). El conveni que va preveure l'establiment d'una organització d'aviació civil internacional va ser elaborat per la conferència d'Aviació Civil Internacional celebrada a Chicago de l'1 de novembre al 7 de desembre de 1944, i va entrar en vigor el 4 d'abril de 1947. Una Organització Provisional d'Aviació Civil Internacional va funcionar des del 6 de juny de 1945 fins que es va establir oficialment la OACI.

Objectius[modifica]

Els objectius de l'organització són els següents: desenvolupar els principis i la tècnica de l'aviació internacional i fomentar la formulació de plans i el desenvolupament del transport aeri internacional. Per a assolir aquests objectius fomenta el progrés de l'aviació civil internacional, el disseny i el maneig d'aeronaus per a finalitats pacífiques, estimula el desenvolupament de rutes aèries, aeroports i satisfer les necessitats dels pobles del món quant a transports aeris segurs, regulars, eficients i econòmics.

Per tal de complir aquests objectius l'OACI (o ICAO) compta amb diferents estàndards, sistemes de denominació i normatives com ara:

Funcionament[modifica]

L'òrgan suprem de OACI és l'assemblea, i l'executiu el consell; ambdós tenen la seva seu permanent a Montreal al Canadà. Tots els Estats contractants de la OACI són representats a l'assemboe. Examinen la feina realitzada per l'organització en les esferes tècnica, jurídica, econòmica i d'assistència tècnica, i es fixen les directrius dels treballs futurs dels altres òrgans de la OACI. El Consell està compost per alguns dels estats contractants triats per l'assemblea. És l'òrgan executiu de l'organització.

Membres[modifica]

Els membres associats a l'OACI són tots els 190 estats que formen part de la Nacions Unides i a més l'arxipèlag de les Illes Cook. Els estats no membres són Dominica, Liechtenstein, Niue, Tuvalu, Ciutat del Vaticà i els estats que encara no han estat reconeguts com a tals.[1]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Organització de l'Aviació Civil Internacional

Referències[modifica]

  1. «List of ICAO contracting states». ICAO website. Arxivat de l'original el 2007-06-30. [Consulta: 2 agost 2011].