Oriol Servià i Imbers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOriol Servià

Oriol Servià el 2017 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ca) Oriol Servià i Imbers Modifica el valor a Wikidata
13 juliol 1974 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Pals (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCatalunya
Activitat
Ocupaciópilot d'automobilisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat2000 Modifica el valor a Wikidata –
Esportautomobilisme Modifica el valor a Wikidata
Núm. esportiu22 Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip Vehicle utilitzat
-Sigma Autosport
-Newman/Haas Racing
-PPI Motorsports
-Dale Coyne Racing
-Patrick Racing
-KV Racing Technology Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1999Indy Lights (1r) Modifica el valor a Wikidata
Família
PareSalvador Servià i Costa Modifica el valor a Wikidata
ParentsJosep Maria Servià i Costa (oncle patern)
Fina Román (tia) Modifica el valor a Wikidata

Facebook: oriol.servia Twitter (X): OriolServia Instagram: oriolservia Youtube: UCMQmFagKheBe6pPXJr0mAdA Modifica el valor a Wikidata

Oriol Servià i Imbers (Pals, 13 de juliol de 1974) és pilot d'automobilisme català. Participa actualment en el campionat de les Champ Car en l'equip PKV Racing.

Nissaga familiar[modifica]

La tradició automobilística li ve de ben petit. El seu pare, Salvador Servià va ésser campió estatal de ral·lis els anys 1985 i 1986, tot i que havia començat a competir l'any 1968. Aquest fet i que la seva dona Montse fos la seva copilot habitual van propiciar que la primera cursa de l'Oriol fos a dins el ventre de la seva mare, concretament el Ral·li Dos Mil Viratges de l'any 1973. A més, l'oncle de l'Oriol, en Josep Maria Servià és també un destacat corredor de raids i el fill d'aquest, en Joan Servià és enginyer de competició.

Inicis[modifica]

L'Oriol va iniciar la seva carrera al kàrting com molts altres pilots, l'any 1988. L'any 1993 va passar als monoplaces amb la Fórmula Elf Campus. Aquell any va ésser subcampió de dit campionat, la qual cosa li va permetre accedir al programa de promoció de pilots de La Filiére, patrocinat per Elf. Va competir dos anys a la Fórmula Renault francesa i dos més a la Fórmula 3 francesa, aconseguint com a resultat més destacable un quart lloc l'any 1996 a la classificació general de la Fórmula 3. L'any 1997 també va córrer a la copa Renault Spider en algunes ocasions.

El somni americà[modifica]

L'any 1998, aconsellat per Fermí Vélez, i veient les poques oportunitats de progressar a Europa, Servià va decidir marxar cap als Estats Units. Allà va fitxar per l'equip Dorricott Racing per competir al campionat Indy Lights, amb el suport d'Elf i d'un grup d'empreses que es varen agrupar sota el nom de Catalonia. En la seva primera temporada, Servià va acabar sis cops entre els deu primers classificats, finalitzant setè a la classificació general i essent nomenat Rookie of the Year, és a dir, debutant de l'any. L'any següent Servià aconseguiria el campionat Indy Lights, si bé no va poder guanyar cap carrera. Però gràcies a cinc segons llocs i tres pole positions i la seva regularitat, Servià va batre el seu company d'equip Casey Mears.

Arribar al cim[modifica]

Aquest èxit facilità que els propietaris d'equips del campionat CART es fixessin en Servià. L'equip PacWest Racing Group li oferí una prova a mitjans de 1999 i finalment Servià va signar per Precision Preparation Inc. també conegut com a PPI Motorsports. Amb el patrocini de Telefónica al seu Reynard-Toyota, Servià va impressionar per la seva consistència. Tot i ser quinzè al campionat, Servià va ser segon en el trofeu Jim Trueman per als novells de l'any darrere Kenny Bräck. Va aconseguir a més el seu primer podi a l'ésser tercer a Detroit i puntuar en onze curses de les vint que constava el campionat.

De totes maneres, l'adéu de Telefónica com a patrocinador va propiciar que l'equip PPI Motorsports se centrés en el campionat NASCAR, deixant al pilot català sense seient fins que al febrer del 2001 Servià va signar per Sigma Autosport, un equip debutant. Amb només el suport de Catalonia, l'equip va progressar suficientment perquè Servià obtingués dos cinquens llocs amb un Lola - Ford Motor Company De totes maneres Servià va ésser només dinovè al campionat amb 42 punts.

Havent demostrat fiabilitat i una habilitat per portar els cotxes cap al final de cursa, l'equip PacWest, ara anomenat PWR, el va fitxar per la temporada 2002 al costat del neozelandès Scott Dixon al volant de dos Lola-Toyota. Malauradament, l'equip havia perdut els patrocinadors de la temporada anterior i només va poder competir en tres curses abans de plegar. Dixon va ésser acollit al Target Chip Ganassi Racing gràcies als iens de Toyota, mentre que Servià es quedava sense equip. Servià va aprofitar per intentar classificar-se per a les famoses 500 milles d'Indianàpolis del campionat rival IRL però una fallada mecànica li ho va impedir. De totes maneres, l'equip Patrick Racing el va rescatar per al campionat CART en decidir que el seu pilot Townsend Bell havia tingut masses incidents en el seu Reynard-Toyota. Servià va acabar l'any amb un quart lloc com a millor resultat, essent 16è a la classificació general i guanyant-se la renovació del contracte amb Patrick Racing.

El 2003, el campionat CART es va passar a anomenar Champ Car World Series, i Servià va obtenir bons resultats, acabant segon a Mont-Real i a Milwaukee i liderant 37 voltes durant tot l'any, al volant d'un Lola-Ford. Va ésser setè al campionat amb 108 punts, però el veterà propietari de Patrick Racing, U. E. "Pat" Patrick veient la marxa de Visteon com a patrocinador va decidir retirar-se, amb el qual l'equip va dissoldre's i Servià es va veure un altre cop sense seient.

Servià llavors va signar per Dale Coyne Racing quasi a l'última setmana abans de la primera cursa de 2004, i va liderar l'equip cap a la seva millor temporada en els seus 19 anys d'història, fent el primer podi de l'equip des del 1996 i acabant 8 vegades entre els deu primers, fet que el va col·locar desè al campionat amb 199 punts, amb patrocini de YokeTV.com al seu Lola-Ford.

L'any 2005, Servià inicialment va continuar al Dale Coyne Racing fent les dues primeres curses amb ells, però a les 500 milles d'Indianàpolis Bruno Junqueira es va fracturar dues vèrtebres, no podent córrer a la resta de la temporada. Servià va trucar a l'equip de Junqueira, el Newman/Haas Racing i aquests li oferiren el seient del pilot brasiler. Servià va respondre a la confiança de l'actor Paul Newman i de Carl Haas aconseguint la seva primera pole i la seva primera victòria al Champ Car World Series. Aconseguint 7 podis més, Servià va acabar l'any segon darrere el seu company d'equip, el francès Sébastien Bourdais.

Newman/Haas va intentar posar un tercer Lola-Ford per a Servià al costat de Bourdais i Junqueira per a l'any 2006, però la falta de patrocini va propiciar que Servià fitxes per PKV Racing, on va tenir com a companya d'equip l'anglesa Katherine Legge. Finalment Servià va acabar 11è de la classificació general, aconsseguint un tercer lloc a Cleveland.

Sense escuderia a l'inici de la temporada 2007, va substituir el lesionat Paul Tracy a l'equip Forsythe. El fet d'acabar 2n i 4t a les dues curses en què va participar va fer que l'equip li proposés d'ocupar l'altre monoplaça per a la resta de la temporada, en detriment de Mario Dominguez. A les dues darreres curses de la temporada va competir amb l'equip PKV Racing, substituint Tristan Gommendy.

Resultats a la Champ Car[modifica]

Any Equip 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Class Punts
2001 Sigma Autosport MON
14
LB
14
NAZ
9
JAP
14
MIL
14
DET
16
POR
9
CLE
17
TOR
23
MIC
11
CHI
18
MOH
9
ELK
10
VAN
5
GER
5
ENG
10
HOU
26
LAG
17
AUS
25
FON
11
19è 42
2002 PWR MTY
10
LBH
11
MOT
6
MIL
NP
                                16è 44
Patrick Racing                   VAN
Ret
MDO
10
ROA
Ret
MON
Ret
DEN
11
ROC
4
MIA
Ret
SUR
Ret
FON
5
MEX
9
 
2003 Patrick Racing STP
12
MTY
Ret
LBH
Ret
BRH
4
LAU
5
MIL
2
LAG
6
POR
5
CLE
6
TOR
5
VAN
Ret
ROA
Ret
MID
Ret
MTL
2
DEN
3
MIA
Ret
MEX
13
SUR
Ret
    108
2004 Dale Coyne LBH
Ret
MTY
14
MIL
7
POR
11
CLE
4
TOR
9
VAN
12
ROA
6
DEN
6
MTL
9
LAG
3
LAS
12
SUR
13
MEX
7
          10è 199
2005 Dale Coyne LBH
9
MTY
11
                                    2n 288
Newman/Haas     MIL
3
POR
Ret
CLE
3
TOR
2
EDM
2
SAN
3
DEN
4
MTL
1
LAS
2
SUR
5
MEX
4
             
2006 PKV Racing LBH
Ret
HST
Ret
MTY
8
MIL
5
POR
10
CLE
3
TOR
Ret
EDM
4
SAN
8
DEN
Ret
MTL
Ret
ROA
4
SUR
Ret
MEX
6
            11è 197
2007 Forsythe Racing   LGB
2
HST
4
POR
11
CLE
7
MTT
9
TOR
Ret
EDM
6
SAN
3
ROA
4
ZOL
6
ASS
8
SUR
14
MEX
3
            237

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oriol Servià i Imbers