Ornitòper

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un ornitòper (1998).

Un ornitòpter és una aerodina que obté l'empenta necessària del moviment batent de les seves ales de forma anàloga a com ho fan les aus i d'aquí el seu nom que en grec vol dir "amb ales (en grec = pteros) d'ocell (en grec Ornos, al'orni)".

L'observació del vol de les aus ha portat a diversos pensadors i científics a través de la història a dissenyar màquines basades en aquest principi, però el principal obstacle per al seu funcionament ha estat la relació entre la força aplicada i l'empenta obtingut.

La realització d'un artefacte mecànic que desenvolupi els treballs necessaris i complexos per a la transmissió mecànica del moviment, implica rendiments molt baixos que impedeixen obtenir la sustentació suficient per aixecar el pes del motor i els seus mecanismes.

Els artefactes que prenen com a font d'energia la força d'un tripulant humà són inoperants, ja que la relació entre el pes de les aus i la potència que els seus músculs poden desenvolupar és molt més favorable en el seu cas que en el de l'home.

Són cèlebres els projectes i descripcions de màquines d'aquest tipus realitzades per Roger Bacon en 1250 i Leonardo da Vinci cap al 1490.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ornitòper Modifica l'enllaç a Wikidata