Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióOrquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans
Dades
Tipusgrup de música de cambra Modifica el valor a Wikidata

L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) neix a Mallorca l'any 2004 com una iniciativa cultural de Magdalena González Crespí.

Història[modifica]

La impulsa des del "Forum Musicae. Centre de dinamització dels ensenyaments musicals a les Balears", entitat que presideix Magdalena González, amb la intenció de consolidar-se com un agent cultural que aplega joves d'entre 18 i 26 anys, dels diferents àmbits de la mateixa cultura (Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, Franja de Ponent, Illes Balears i el País Valencià).

Units pels diferents accents d'una mateixa llengua i amb la música i la llengua com a vincle d'unió, en un segle xxi controvertit, barrejat, multicolor, mestís, multiètnic, pluriracial, volen donar a conèixer al món el nostre patrimoni cultural: les nostres músiques, músiques que ens parlen d'allò que fórem i d'allò que som, i contribuir a cercar el seu lloc en aquest marc tan enriquidor que és la pluralitat, el diàleg i la diversitat des del respecte.

La imatge corporativa de l'OJIPC fou creada l'any 2005 per l'artista d'Alcoi, Antoni Miró, com a mostra de suport a aquest projecte. Actualment l'obra Amar l'OJIPC roman exposada al museu de l'autor situat al Mas Sopalmo.

Amb la creació del Cor Jove dels Països Catalans i el concurs de composició, l'any 2010 s'amplia el ventall d'actuació del projecte de l'OJIPC al camp coral i compositiu.

Premis[modifica]

L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, poc temps després d'haver estat creada començà a rebre el reconeixement d'entitats i organismes diversos, no solament de Mallorca on va nàixer, sinó també d'arreu dels Països Catalans on ha actuat, amb la concessió de premis diversos que li han estat atorgats.

  • Any 2006 - Franja de Ponent

VII Nit de la Cultura de la Franja de Ponent Arxivat 2011-07-20 a Wayback Machine. (Calaceit, 24 i 25 de novembre de 2006) Premi Jaume I, de la Franja de Ponent

  • Any 2009 - Sabadell

Premi Caixa de Sabadell 2009 Per tal d'enregistrar i editar el disc compacte del concert anual de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC)

  • Any 2009 - Maó

Premis 31 de desembre de 2009 de l'Obra Cultural Balear Premi Josep Maria Llompart, pel seu afany de convertir-se en un projecte de gran abast i calat per a joves de 18 a 26 anys provinents de tot el domini lingüístic català que, a través de la música i la llengua, enforteixin els vincles de tot ordre que uneixen els països de parla i cultura catalanes

  • Any 2010 - Palma

Diada de Mallorca 2010 Premi Jaume II, del Consell de Mallorca, per la valuosa tasca realitzada en benefici de l'estudi, la divulgació i l'ensenyament del nostre patrimoni musical i per l'impuls en la creació de nous projectes en el camp de la música

  • Any 2010 - Barcelona

Fundació Lluís Carulla XXVIII Premis d'Actuació Cívica, destinats a fer conèixer i distingir la tasca (sovint anònima, però exemplar) de persones que han actuat al servei de la identitat nacional en els diversos àmbits de la vida i de la relació humana

Concerts[modifica]

El 14 d'agost de 2004 l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans fa la seva presentació oficial a Barcelona amb el concert de cloenda del Festival Mundial de la Joventut, emmarcat dins el Fòrum Universal de les Cultures, i actua també en concert, l'endemà mateix, a la seu catedral de Perpinyà.

Des de l'any 2006 -segona temporada, dedicada al músic català Enric Morera i Viura- comença a col·laborar amb el Forum Musicae, entitat titular de l'orquestra, la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). Fruit d'aquesta col·laboració és la creació d'un Secretariat Permanent a Barcelona, i l'inici d'una sèrie d'encontres a Prada de Conflent, amb intervencions musicals anuals a l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà.

L'any 2007, tercera temporada de concerts, dedicada a la compositora valenciana Matilde Salvador, l'Orquestra torna a actuar a Prada de Conflent i, per primera vegada, al País Valencià, al municipi alacantí de Mutxamel.

L'any 2008, quarta temporada, dedicada al músic mallorquí Baltasar Samper, l'OJIPC realitza l'Encontre a la vila de Pontós (Girona) i interpreta concerts en quatre indrets diversos dels Països Catalans: a Prada de Conflent, a Sant Antoni de Portmany, a Maó i a Palma.

L'any 2009, cinquena temporada, dedicada al músic català Isaac Albéniz, l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans actua en concert a Prada de Conflent i a Santa Eulària des Riu (Eivissa).

L'any 2010, temporada en què l'OJIPC commemora el cinquè aniversari de la seva creació, actua en concert al Palau Foz (Lisboa) i al Palau de la Música Catalana (Barcelona).

Enregistraments[modifica]

L'OJIPC té enregistrats, amb el suport de l'emissora Catalunya Música, i editats, IV volums de la col·lecció Compositors dels Països Catalans:

Partitures[modifica]

Edicions de partitures recuperades
Al mateix temps l'OJIPC ha duit a terme l'edició de les següents obres inèdites:
  • Del compositor Enric Morera (Barcelona, 1865-1942):
    • Somni. Editorial B&M. Versió Català/anglès
    • Indíbil i Mandoni (poema simfònic, 1890), Editorial B&M. Versió català/anglès
    • Pàtria (marxa per orquestra, 1892). Editorial B&M. Versió català/anglès
    • Catalònia (Epigrama simfònic, 1898). Editorial B&M. Versió català/anglès
  • Del compositor Jaume Pahissa i Jo (Barcelona, 1880 - Argentina 1969:
    • El Combat (poema simfònic, 1901). Editorial B&M. Versió català/anglès
    • A les costes mediterrànies (obertura per a orquestra, 1906). Editorial B&M. Versió català/anglès
    • Sardana de Griselda i Gentil (de l'òpera Canigó, 1910)
    • La dansa dels fallaires (de l'òpera Canigó, 1910)
  • Del compositor Jaume Mas Porcel (Palma, 1909 - Alacant, 1993)
    • Suite simfònica de l'òpera el castell d'iràs i no tornaràs. Miquel Estelrich Serralta. Editorial Piles. Versió català/anglès

Enllaços externs[modifica]