Orquestra de cambra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El Mozarteum de Salzburg - Àustria

Una orquestra de cambra és un tipus d'orquestra que abasta tota mena de conjunts instrumentals, essent l'única condició que aquest tipus d'orquestra tingui una mida relativament petita i estigui formada generalment per menys de 20 músics.[1]

De la mateixa manera que amb la música de cambra, el complement «de cambra» es refereix al saló on es desenvolupa (originàriament eren els salons de música dels palaus i les grans residències del segle XVII). Des d'aleshores significa «orquestra reduïda que cap en un saló». No té una formació concreta d'instruments

Classificació[modifica]

Les orquestres de cambra es poden classificar com:

  • Orquestra barroca: conjunt d'instruments de corda amb intervenció ocasional d'altres tipus d'instruments. Es forma a partir de les obres de Corelli, i després de Bach, Lully o Rameau.
  • Conjunts instrumentals indefinits per a música de cambra, com els que calen en els Divertiments de Mozart, el Septimit de Beethoven, i obres semblants.
  • Conjunts contemporanis com per les obres d'Ígor Stravinski (Ebony concertó, Dumbarton Oaks), Manuel de Falla (Concert)
  • Orquestra de Cordes: Integrada per violins, violes, violoncels i contrabaix, més clave o piano.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orquestra de cambra
  1. «Definición de orquesta — Definicion.de» (en castellà). [Consulta: 7 juny 2020].