Otó I de Saxònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOtó I de Saxònia

Otó I Dux, Chronica Sancti Pantaleonis, Colònia, vers 1237 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 835 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mort30 novembre 912 Modifica el valor a Wikidata (76/77 anys)
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
SepulturaGandersheim Abbey (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia otoniana Modifica el valor a Wikidata
CònjugeHedwiga
FillsEnric I d'Alemanya, Liudolf von Sachsen Graf in Nordthüringen (en) Tradueix, Oda de Saxònia, Irminburg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesLiudolf, Duc de Saxònia i Oda de Billung
GermansLutgarda de Saxònia, Gerberga I., Hathumod (en) Tradueix, Thankmar (en) Tradueix, Bruno, Duke of Saxony (en) Tradueix i Christina I (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Otó (c. 851 - 30 de novembre del 912), anomenat l'Il·lustre (der Erlauchte) per autors posteriors, va ser el duc de Saxònia des 880 fins a la seva mort.

Era el fill menor del duc de Saxònia Liudolf i la seva dona, Oda de Billung, i va succeir al seu germà Bruno com a duc després de la mort d'aquest en batalla l'any 880. La seva família, el nom del seu pare, es diu el Liudolfing, després de l'adhesió del seu net l'emperador Otó I també la dinastia otoniana.

En una carta del rei Lluís el Jove de l'Abadia de Gandersheim data 26 de gener 877, el pago Suththuringa (regió del sud de Turíngia) es descriu com en comitatu ottonis (al comtat d'Otó). En una carta de 28 de gener 897, Otó es descriu com marchio i pago Eichesfelden (Eichsfeld) es troba ara a ser dins del seu comtat (marca). També va ser l'abat laic de l'Abadia de Hersfeld l'any 908. Va ser descrit com Magni Ducis Oddonis (gran duc Otó) per Widukind de Corvey l'hora de descriure el matrimoni de la seva germana, Liutgard, al rei Lluís.

Otó pocs cops sortia de Saxònia. Era un príncep regional i els seus senyors, Lluís el Jove i l'emperador Arnulf de Caríntia, amb qui estava en bons termes, rares vegades interferia a Saxònia. En Saxònia, Otó era el rei en la pràctica i es va establir com a regla tributària sobre els veïns eslaus tribus, com els daleminzi.

D'acord amb Widukind de Corvey, Otó se li va oferir el regne de França Oriental després de la mort de Lluís el Nen en 911, però no ho va acceptar per la seva avançada edat, suggerint Conrad I d'Alemanya. La veracitat d'aquest informe es considera dubtosa.[1]

L'esposa d'Otó era Hedwiga (903), filla d'Enric de Nèustria. Otó era i està enterrat a l'església de l'abadia de Gandersheim. Tenia dos fills, Thankmar i Liudolf, que abans que ell, però al seu tercer fill Enric el va succeir com a duc de Saxònia i més tard va ser triat rei. La seva filla Oda de Saxònia, es va casar amb el rei carolingi Zwentibold de Lotaríngia.

Referències[modifica]

  1. Reuter, Timothy. Germany in the Early Middle Ages 800–1056, pàg. 135. New York: Longman, 1991.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Otó I de Saxònia
Títols de regnat
Precedit per:
Bruno
Duc de Saxònia
880–912
Succeït per:
Enric I d'Alemanya