Otto Weininger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:40, 23 set 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaOtto Weininger

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 abril 1880 Modifica el valor a Wikidata
Viena Modifica el valor a Wikidata
Mort4 octubre 1903 Modifica el valor a Wikidata (23 anys)
Viena Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortSuïcidi Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri protestant de Matzleinsdorf Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Viena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia i estudis de gènere Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Viena Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof, escriptor, psicòleg Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Família
GermansRichard Weininger (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Goodreads character: 34482 Find a Grave: 35660489 Project Gutenberg: 46310 Modifica el valor a Wikidata

Otto Weininger (Viena, 3 d'abril de 1880 - 4 d'octubre de 1903) va ser un filòsof austríac d'origen jueu. L'any 1903, Weininger publicà la seva única i capital obra: "Sexe i Caràcter". Aquesta obra va guanyar molta popularitat després de la seva mort als 23 anys d'edat.

Otto Weininger va néixer a Viena, en el si d'una família jueva. És fill d'orfebre, Leopold Weininger. Alegre i entusiasta en la infantesa, ben aviat es va suscitar en ell un violent afany de saber. Va llegir en abundància història, filosofia, literatura, i altres camps d'estudi. La seva primera inclinació el va portar cap als estudis filològics, sembla que va arribar a dominar el grec, llatí, francès i anglès des de ben petit, més tard també espanyol, noruec i italià.

Weininger és considerat per alguns cercles acadèmics com practicant de misoginia i favorable amb l'antisemitisme. És cert que el filòsof va mantindre visions misògines, pessimistes i anti-semites durant la seva vida. Una de les seves raons per suïcidar-se va ser el fet d'ésser jueu. Personalitats com Ludwig Wittgenstein i August Strindberg, però, al reconeixen com un gran geni.

En el seu llibre Sexe i caràcter, Weininger tracta de demostrar científicament que tots els éssers humans estan compostos d'una associació entre un home i una substància femenina. L'aspecte masculí seria actiu i productiu, conscient i moral / lògic; la seva contrapart femenina seria passiva, improductiv, inconscient i amoral / alógica. En aquest sentit, la dualitat "masculí / femení" és una versió de la tradicional dualitat metafísica "esperit / carn".

A l'octubre de 1903 es va suïcidar d'un tret.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Otto Weininger