Ou ferrat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ous fregits)
Infotaula menjarOu ferrat
Detalls
Tipusaliment i plat Modifica el valor a Wikidata
Mètode de preparaciópan frying (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsou de gallina Modifica el valor a Wikidata

L'ou ferrat, ou fregit o frit, ou deixat caure o ou caigut i ou rotllat és una preparació culinària, consistent en un ou trencat, i fregit amb oli o amb llard, fins que la clara es pren.[1][2] L'expressió prové del verb «ferrar»: fregir ous a la paella sense batre'ls.[3]

És un plat ràpid que es fa en dos o tres minuts. Cal que l'ou que es vol fregir estigui a temperatura ambient (entre 10 i 20 °C) no pas acabat de treure de la nevera. El rovell dels ous frescos normalment no es desfà quan se'n trenca la closca i s'aboquen al plat o directament a la paella. L'oli, on es posa el contingut de l'ou ha d'estar prou calent (prop de 120 °C).[4] Amb més temperatura la textura de l'ou ferrat es perd però aquest és més saborós. És millor de posar-hi la sal després que l'ou estigui fregit. Es treu més bé l'ou ferrat amb una escumadora.

Referències[modifica]

  1. «Ous ferrats». A: Corpus de la Cuina Catalana. Barcelona: Institut Català de la Cuina, 2006, p. 298. ISBN 978-84-664-0772-4. 
  2. «Ou ferrat». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  3. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «ferrar». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  4. McGee, Harold. «Eggs». A: On food and cooking, 2006. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ou ferrat