Vall Owens

(S'ha redirigit des de: Owens Valley)
Infotaula de geografia físicaVall Owens
Imatge
TipusVall Modifica el valor a Wikidata
EpònimRichard Lemon Owings (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCalifòrnia (EUA) Modifica el valor a Wikidata
Map
 36° 48′ 09″ N, 118° 11′ 59″ O / 36.8025°N,118.19972°O / 36.8025; -118.19972
Banyat perOwens Modifica el valor a Wikidata
SerraladaInyo Mountains (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

La Vall Owens, en anglès:Owens Valley, és una vall àrida recorreguda pel Riu Owens a la Califòrnia oriental, Estats Units, a l'est de Sierra Nevada i l'oest de les White Mountains i Inyo Mountains, a la part oest de la Great Basin section. Els cims (incloent Mount Whitney) arriben a fer uns 4.300 d'altitud, mentre la base de la vall Owens és a 1.400 m d'altitud, això fa d'aquesta vall una de les més profundes dels Estats Units.[1] La Sierra Nevada fa que aquesta vall estigui en una ombra pluviomètrica, cosa que fa que la Vall Owens sigui "la terra de la poca pluja."[2] El llit del llac Owens, actualment predominantment sec és endorreïc i alcalí es troba a la punta sud de la vall.

Aquesta vall proporciona aigua mitjançant l'aqueducte de Los Angeles i és l'origen de la meitat de l'aigua de què disposa la ciutat de Los Angeles, va ser escenari de la Guerres de l'aigua de Califòrnia (California Water Wars).[3] Aquests episodis estan narrats al film de 1974 Chinatown.

Les poblacions en aquesta vall inclouen Bishop, Califòrnia, Lone Pine, Califòrnia, Independence, Califòrnia i Big Pine,Calfòrnia.

Vall Owens

Ecologia[modifica]

Entr les plantes adaptades a llacs alcalins hi ha Sidalcea covillei un endemisme de la Vall Owens.

Història[modifica]

La vall estava habitada al final de la prehistòria pels Timbisha (també dits Panamint o Koso) i per la tribu Mono o Paiute.[4]

El 1845, John C. Fremont va donar el nom a aquesta vall per Richard Owens que era un dels seus guies. Es va establir el Campament Independence prop de l'actual Independence, el 4 de juliol de 1862,[5] durant la guerra amb els amerindis (Owens Valley Indian War).[6]

De 1942 a 1945 durant la Segona Guerra Mundial, s'hi va establir el primer campament d'internament pels japonesos-americans a Manzanar prop d'Independence, Califòrnia.

Tule Elk pasturant a la vall Owens

Notes[modifica]

  1. Smith, Genny; Jeff Putnam. Deepest Valley: a Guide to Owens Valley, its roadsides and mountain trails. 2a edició. Genny Smith books, 1976. ISBN 0-931378-14-1. 
  2. Austin, Mary Hunter. Land of Little Rain. Houghton, Mifflin and Company, 1903. ISBN 0-8263-0358-7. 
  3. «Los Angeles Aqueduct». LADWP
  4. Hogan, C. Michael. «Los Osos Back Bay». Megalithic Portal. Andy Burnham, 2008.
  5. Hart, Herbert M. «Camp Independence (Inyo County)». Digital Desert.
  6. (tesi). 

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vall Owens