Oxalidàcies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuOxalidàcies
Oxalidaceae Modifica el valor a Wikidata

Oxalis tetraphylla
Planta
Tipus de fruitbaia Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreOxalidales
FamíliaOxalidaceae Modifica el valor a Wikidata
R.Br., 1818
Tipus taxonòmicOxalis Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EstatusNomen conservandum Modifica el valor a Wikidata

Les oxalidàcies (Oxalidaceae) són una família de plantes amb flor (angiospermes), formada per sis gèneres d'herbes, arbustos i, més rarament, petits arbres (Sarcotheca i Averrhoa). La major part de les espècies pertanyen al gènere Oxalis, com el pa de cucut.

Descripció[modifica]

Acostumen a tenir fulles alternes pinnades o palmaticompostes, més rarament simples, i sense estípules. Algunes espècies tenen moviments nictinàstics, els foliols es pleguen per la nit i s'obren al matí. Les flors, regulars, són hermafrodites, actinomorfes, solitàries o agrupades en inflorescències cimoses, sovint amb peduncle i de vegades umbeliformes. El fruit és una càpsula loculicida (una càpsula que s'obre longitudinalment pels nervis medials dels carpels, de vegades de manera violenta dispersant les llavors) i més rarament una baia com en el cas del caramboler.

Les espècies d'aquesta família solen créixer en latituds tropicals i subtropicals, amb poca presència a les temperades. A Europa només hi ha espècies silvestres del gènere Oxalis.

Gèneres[modifica]

Els gèneres que formen la família són:

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oxalidàcies