Partit Comunista de les Terres Basques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: PCTV)
Infotaula d'organitzacióPartit Comunista de les Terres Basques
(eu) Euskal Herrialdeetako Alderdi Komunista Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtEHAK Modifica el valor a Wikidata
TipusPartit polític basc
Ideologia políticaNacionalisme basc
Socialisme
Marxisme-leninisme
Història
Creació27 de juliol de 2002
Data de dissolució o abolició2008
Governança corporativa
Seu
Persona rellevantJuan Carlos Ramos
Part deesquerra abertzale Modifica el valor a Wikidata
Altres
ColorVermell i blanc

NotesIl·legalitzat per l'Audiència Nacional.
Pòster del PCTB

El Partit Comunista de les Terres Basques (en basc: Euskal Herrialdeetako Alderdi Komunista, EHAK) fou un partit polític comunista i abertzale basc.[1] El partit va ser il·legalitzat pel Tribunal Suprem l'any 2008 considerant-lo part de l'estratègia electoral d'ETA.[2]

Història[modifica]

Tot i que EHAK es va registrar legalment l'any 2002, no va tenir activitat coneguda fins a les eleccions al Parlament Basc de 17 d'abril de 2005, en les quals després de l'anunci de la il·legalització de la candidatura Aukera Guztiak (AG) en compliment de la Llei de Partits, es va oferir a representar els votants abertzales en el Parlament. Això provocà que el Partit Popular considerés que aquest partit era una ficció perquè les candidatures il·legalitzades poguessin anar a les eleccions sota unes altres sigles, cosa que EHAK negà, ja que existia abans de la il·legalització de Batasuna.

Malgrat les acusacions, el partit finalment es pogué presentar a les eleccions, en poder provar-se que no infringia la Llei de Partits. Nekane Erauskin, cap de llista per Guipúscoa, representà el paper de portaveu durant la campanya. En aquestes eleccions va obtenir 150.188 vots (12,5%) i nou escons, millorant lleugerament els resultats d'Euskal Herritarrok.

No va ser fins a tres anys després de les eleccions que el Tribunal Suprem va dictaminar la seva il·legalització processant cinc càrrecs d'EHAK, considerant que era "una de les marques de Batasuna" en el "complex terrorista liderat per ETA".[3]

Resultats electorals[modifica]

Parlament Basc
Any Vots % Escons +/- Notes
2005 150.644 12,44
9 / 75
Augment2 Respecte els resultats d'EH

Referències[modifica]

  1. «Parties and Elections in Europe», 24-12-2011. [Consulta: 5 març 2024].
  2. Aragón, Heraldo de. «El Supremo acuerda la ilegalización del PCTV» (en castellà), 18-09-2008. [Consulta: 5 març 2024].
  3. Yoldi, José «Procesados cinco cargos del PCTV por pertenecer a ETA» (en castellà). El País [Madrid], 18-07-2009. ISSN: 1134-6582.

Enllaços externs[modifica]