PH del sòl

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El pH del sòl és el mesurament de l'acidesa o basicitat dels sòls. El pH es defineix com el logaritme en base 10 negatiu de l'activitat química de l'ió hidrogen en solució. Va de 0 a 14, essent 7 el pH neutre. Un pH per sota de 7 és àcid i per sobre de 7 és bàsic. El pH del sòl es considera una variable mestra en els sòls, ja que controla molts processos químics que hi tenen lloc. Específicament afecta la disponibilitat dels nutrients per a les plantes controlant les formes químiques del nutrient. El rang òptim de pH per la majoria de les plantes es troba entre 6 i 7,5, tanmateix moltes plantes s'han adaptat a prosperar en pH fora d'aquest rang.

Variació mundial del pH del sòl. Vermell = sòls àcids. Groc = sòls neutres. Blau = sòls alcalins. Negre = sense dades.

Classificació del rang de pH en els sòls[modifica]

El Departament d'Agricultura dels Estats Units (United States Department of Agriculture Natural Resources Conservation Service), abans anomenat Soil Conservation Service classifica el pH dels sòls en onze rangs. [1]

Denominació Rang de pH
Ultra àcid <3.5
Extremadament àcid 3.5 - 4.4
Molt fortament àcid 4.5 - 5.0
Fortament àcid 5.1 - 5.5
Moderadament àcid 5.6 -6.0
Lleugerament àcid 6.1 -6.5
Neutre 6.6 - 7.3
Lleugerament alcalí 7.4 - 7.8
Moderadament alcalí 7.9 - 8.4
Fortament alcalí 8.5 -9.0
Molt fortament alcalí >9.0

Els sòls àcids són els sòls formats per roca silícia i el sòls bàsics són els sòls formats per roca calcària.

Conseqüències del pH[modifica]

El pH del sòl condiciona la vegetació i els fongs que hi poden viure. Així els sòls bàsics són òptims per a les espècies calcícoles com ara la farigola, el rovelló o la llenega, mentre que els sòls àcids permeten el desenvolupament de les espècies silicícoles com ara l'alzina surera, el ceps o l'ou de reig.

Referències[modifica]

  1. Soil Survey Division Staff. «Soil survey manual.1993. Chapter 3, selected chemical properties.». Soil Conservation Service. U.S. Department of Agriculture Handbook 18. [Consulta: 12 març 2011].

Enllaços externs[modifica]