Viquipèdia:PMF

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: PMF de la Viquipèdia)


Si acabeu d'arribar a la Viquipèdia, us interessarà de llegir la pàgina Benvinguts, principiants. Hi ha moltes coses interessants aquí. Vegeu Com explorar la Viquipèdia. Si teniu alguna pregunta que no trobeu aquí, vegeu Viquipèdia:Plantejament de preguntes.

Què és la Viquipèdia?[modifica]

Què és un wiki?[modifica]

Consulteu l'article Wiki i la pàgina Ajuda:Per a què serveix un wiki.

Quan es va engegar la Viquipèdia?[modifica]

El 15 de gener del 2001. Una antiga versió del wiki (incloent-hi versions originals d'algunes d'aquestes pàgines) va ser acollida breument a Nupedia.com (publicada per primera vegada el 10 de gener). La idea d'un wiki suportat per Nupedia va ser originada per una conversa que Larry Sanger va mantenir amb Ben Kovitz la tarda del 2 de gener. Nupedia és un projecte anterior a Viquipedia que s'ha discontinuat. La versió catalana de la Viquipèdia va aparèixer el 16 de març del mateix any.

Qui té la propietat de la Viquipèdia?[modifica]

Bé, és una pregunta interessant. Fins el 2003 el propietari del servidor, del nom de domini i de l'esquema de les pàgines va ser Bomis, Inc., i des d'aleshores han estat transferits a la Fundació Wikimedia. Per contra, els articles són alliberats sota la GNU Free Documentation License, de manera que els articles són contingut obert. Així doncs, és fàcil de dir erròniament que el propietari dels articles de la Viquipèdia és la Fundació Wikimedia, però en realitat qualsevol pot copiar tot el contingut de la Viquipèdia i continuar pel seu compte independentment de la fundació.

És "La Viquipèdia" o només simplement "Viquipèdia"?[modifica]

Sens dubte i segons les normes catalanes avalades pel Termcat ens hem de referir al projecte com a la Viquipèdia. Amb la primera paraula en minúscules i la segona començada en majúscula.

Per què "la Viquipèdia" i no "Wikipedia"?[modifica]

Consulteu Viquipèdia:Nom de la Viquipèdia.

Hi ha molts clons de Wiki, amb diferents característiques. Quina està fent servir Viquipèdia?[modifica]

Bona pregunta. Nosaltres emprem MediaWiki, de la qual és responsable Magnus Manske.

Contribuir a la Viquipèdia[modifica]

Què significa que un enllaç estigui en vermell?[modifica]

Els enllaços en vermell indiquen que un article amb aquest nom encara no s'ha iniciat, de manera que podeu fer clic en aquest enllaç i iniciar una pàgina amb aquest nom. Però aneu amb compte: hi poden haver articles de temes similars o del mateix tema però amb un nom diferent. És important que abans de fer una pàgina nova cerqueu primer entrades similars.

Com puc iniciar una pàgina nova?[modifica]

Llegiu Com iniciar una pàgina.

Com puc editar una pàgina?[modifica]

Llegiu Com s'edita una pàgina.

Per què jo hauria de contribuir a la Viquipèdia?[modifica]

Llegiu Per què he de voler contribuir a la Viquipèdia

Hi ha alguna guia o trucs?[modifica]

Mireu la Política de la Viquipèdia i el Llibre d'estil hi trobareu recomanacions sobre convencions de noms, creació de temes, punts de vista, etc. Finalment, sigueu persistent a l'hora d'actualitzar pàgines! Vegeu també: Viquipèdia:Apunts d'ajuda i Ajuda:Introducció Totes les polítiques de la Viquipèdia es basen en els cinc pilars.

Hi vull contribuir però no vull provocar cap problema. Què puc fer?[modifica]

Gràcies per preocupar-vos-en però no ho feu en excés. Si volteu per aquí prou temps, tot anirà bé, de manera que poseu-vos-hi! Si voleu, llegiu les errades més comunes i estem segurs que ho fareu bé.

Estic interessat en un tema, però no em sento prou preparat per a iniciar cap article nou. Què puc fer?[modifica]

Mireu si podeu ampliar algun esborrany. Els esborranys estan classificats per temes, de manera que no us costarà gaire trobar-ne que coincideixen amb els vostres interessos.
Vegeu com podeu millorar els articles per millorar. Els articles amb text per millorar, amb problemes d'ortografia, traducció o redacció, són molt adients per iniciar-se en l'edició.
Afegiu l'article que cregueu que cal fer a la llista d'articles demanats.
Feu un cop d'ull als Recursos lliures. Probablement hi trobareu material per a copiar o per a emprar com a base del vostre propi article.

Però no estic segur que usar aquest contingut sigui prou correcte des d'un punt de vista legal. Veig l'enorme advertència al final de la pàgina "NO USIS INFORMACIÓ AMB COPYRIGHT SENSE PERMÍS", i em preocupa que això pugui afectar el meu article. Com ho puc saber?[modifica]

El contingut de Viquipèdia s'afegeix d'acord amb la llicència de Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 3.0 (CC-BY-SA 3.0). Per a resumir-ho: llevat que el que estigueu copiant sigui (1) domini públic o bé (2) sigui alliberat sota la llicència CC-BY-SA 3.0. Si no ho és, probablement, no ho heu de fer servir.
Com és obvi, simplement pel fet que una cosa es pugui llegir lliurement a la pàgina web d'algú això no significa necessàriament que nosaltres en puguem fer ús a la Viquipèdia. Determinar si una font és en domini públic és complicat i fins i tot que trobem contingut alliberat amb una cosa semblant a una llicència de contingut obert, és possible que no en puguem fer ús. Si hi ha algun dubte, llavors, si us plau, feu ús de la pàgina de discussió de l'article o pregunteu a la Taverna, on segurament us respondran més ràpid.

Per què alguns enllaços tenen una barra?[modifica]

La barra indica que la pàgina enllaçada és -o serà- una subpàgina d'una altra. Si no hi ha cap objectiu especificat, la pàgina serà una subpàgina de la pàgina en què us trobeu en aquell moment, llevat que ja us trobeu en una subpàgina (ja que només hi pot haver un nivell de subpàgines). Per exemple, un enllaç a pàgina nova des d'Algèria/Economia crearà la pàgina Algèria/pàgina nova, i no Algèria/Economia/pàgina nova. Els usuaris poden també especificar de quina subpàgina serà l'enllaç. Per exemple, Poker/Alt-baix tall.
Actualment les subpàgines no es fan servir per articles, però són útils en altres espais de noms. Per exemple, és útil crear-se subpàgines d'usuari fer-hi proves.

Com ...[modifica]

Com puc esborrar una pàgina, especialment una de meva?[modifica]

Vegeu també: Viquipèdia:Criteris de supressió ràpida i Viquipèdia:Esborrar pàgines
La consideració per als altres demana que tinguem una especial precaució a l'hora de fer-ho, si la pàgina en qüestió no és una que vós mateix hàgiu iniciat, o és una en què altres persones han fet contribucions.
Òbviament, hi ha planes que és millor esborrar com més aviat millor: articles amb bajanades, grolleries o errors obvis. Pels casos evidents (recollits a Viquipèdia:Criteris de supressió ràpida) podeu demanar la supressió de la pàgina posant-hi la plantilla destrucció, posant {{destrucció|motiu per esborrar}} amb l'editor de codi o fent Insereix > Plantilla amb l'editor visual. Un administrador esborrarà la pàgina.
Pot haver-hi planes que creieu que cal esborrar, però poden haver estat fetes amb bona fe, i no és obvi que siguin bajanades. Per exemple,
  • Articles que sospiteu que són bajanades, o si més no plenes d'errors, però no en podeu estar 100% segur
  • Articles sobre personatges, organitzacions, etc., que creieu que poden ser inexistents, o que no són prou importants per sortir a la viquipedia.
  • Planes que dupliquen el contingut d'altres planes.
  • Planes que considereu innecessàries per qualsevol altra raó.
El que cal fer amb aquestes pàgines és iniciar un procés d'esborrat, perquè la permanència o no de la pàgina sigui discutida per la comunitat d'acord amb les polítiques aprovades.
Quan us plantegeu l'esborrat d'una pàgina, comproveu que el que veieu no sigui el fruit d'un canvi vandàlic sobre una pàgina legítima. Per això, comproveu l'historial de la pàgina.

Aleshores, com canvio un nom de pàgina erroni? Per exemple, "LaLlei", que ha de ser "Llei".[modifica]

Enllaç per reanomenar. Si us heu registrat fa pocs dies pot ser que no el vegeu
Vegeu també: Ajuda:Reanomenar pàgines
Només cal anar a l'enllaç reanomena a dalt (cal ser un usuari registrat), i seguir les instruccions. Penseu que l'article original no s'esborra automàticament, sinó que redirigeix cap a l'article amb el nou nom. En alguns casos, això és un avantatge. Per exemple, pot haver-hi noms alternatius per un mateix concepte, o pot haver-hi enllaços cap al nom vell. Però sovint, el nom original és erroni i cal esborrar-lo. Comproveu si hi ha enllaços que hi van (El que enllaça ací, dins eines), i arregleu-los. En el cas que el programari no us permeti reanomenar la pàgina, demaneu que ho faci un administrador, a Viquipèdia:Petició als administradors.

Com edito una pàgina que ha estat redirigida? He escrit una definició de "polímer", i he intentat col·locar un enllaç a la pàgina de "conductors orgànics", però en fer clic a editar, ja sigui a "conductors orgànics" o "conductors" dóna la comanda redireccionada.[modifica]

La manera més fàcil d'editar la pàgina redirigida és fer clic al títol de la pàgina, després d'ésser redirigit, on trobareu un missatge indicant que heu estat redirigit.

Com m'adono dels canvis en certs temes sense haver d'anar-hi contínuament?[modifica]

Vegeu també Ajuda:Vigilar pàgines
Cliqueu l'enllaç vigila a sobre d'un article per afegir-lo a la vostra llista de seguiment. Clicant a llista de seguiment podreu veure els darrers canvis dels articles dins la vostra llista de seguiment.

Com funciona la vinyeta de cerca de la part de dalt de cada pàgina?[modifica]

Feu un cop d'ull a com explorar la Viquipèdia.

Com puc avisar d'un error o fer un suggeriment?[modifica]

Si l'error o el suggeriment és sobre una pàgina concreta, podeu fer servir la discussió d'aquella pàgina clicant a la pestanya "Discussió" que veieu sobre la pàgina.
Ara bé, si el vostre comentari és més general sobre la Viquipèdia, podeu anar a Viquipèdia:Plantejament de preguntes o Viquipèdia:La taverna. Per salutacions, felicitacions i missatges semblants tenim Viquipèdia:Llibre de visites.

Tenim corrector ortogràfic i gramatical?[modifica]

De moment, la Viquipèdia no té un corrector ortogràfic, però quan editeu podeu fer servir els correctors ortogràfics en català que incorporen molts navegadors (com ara el Firefox o el Google Chrome). A més, disposeu de l'eina LanguageTool per cercar i corregir errors ortogràfics i gramaticals en articles existents. Aquesta eina la podeu activar en els ginys de les preferències per tenir disponible l'opció "WikiCheck" en les pestanyes de cada pàgina.

Com puc col·locar il·lustracions a les meves pàgines?[modifica]

Cal que la imatge estigui a Commons, on hi ha imatges ja carregades a totes les Viquipèdies i lliures d'ús.
Carregant les vostres imatges a Commons possibiliteu que moltes altres persones que no utilitzen la nostra llengua aprofitin el material que penseu compartir, alhora que vosaltres podeu trobar i utilitzar imatges d'altres usuaris internacionals.
Si la imatge no és vostra, primer necessiteu el dret de publicar la imatge sota una llicència lliure.
Un cop la imatge sigui a Commons, podeu utilitzar el codi d'imatge en l'article que us interessi. Vegeu Viquipèdia:Imatges per a més detalls.

Altres qüestions ...[modifica]

Per què no usem simplement HTML?[modifica]

Bona pregunta. La resposta curta és: per simplicitat i seguretat.

I què passa amb els caràcters especials no-ascii i símbols especials?[modifica]

Simplement que els codis estiguin definits a l'HTML4 no significa que actualment funcionin en qualsevol navegador. Feu un cop d'ull a Caràcters especials Wiki per a una discussió detallada sobre què és en general segur i què no ho és. No cal dir que això canviarà amb el temps, a mesura que els navegadors millorin.

Sabent que qualsevol pot editar qualsevol pàgina, per què trobeu que jo hauria de donar cap mena de credibilitat a res que llegeixi aquí?[modifica]

R1. No heu de donar cap credibilitat a res que llegiu aquí.
R2. Heu d'adonar-vos que això és, d'alguna forma, un experiment amb la col·laboració de la gent, al contrari de quasi qualsevol altra enciclopèdia en línia o impresa, i de totes maneres serà difícil de projectar els resultats, en termes de credibilitat, fins que el projecte estigui bastant avançat. Però també aleshores haureu de jutjar els resultats considerant els articles en si, en lloc de les credencials dels seus autors (que per si mateixos són sovint una manera no gaire fiable de determinar la credibilitat, com ja deveu saber...).

És possible que un brètol esborri totes les pàgines?[modifica]

De cap manera. Hom necessita ser un administrador (amb una contrasenya especial) per a esborrar pàgines de forma total i permanent. És cert que qualsevol altre usuari pot retirar el text d'una pàgina, però qualsevol altre usuari també el pot recuperar. Si qualsevol fa un atac extens, pot ser bloquejat per a futures edicions pels administradors. De totes maneres, existeixen còpies de seguretat del servidor en si.

Què passa si dues o més persones estan editant la mateixa pàgina?[modifica]

El programari gestiona de manera intel·ligent aquests problemes. La segona persona (i les posteriors) rebran un "conflicte d'edició" en gravar la pàgina, amb l'oportunitat de barrejar els seus canvis en la versió actual.

Els articles de la Viquipèdia són contingut obert? Quina llicència tenen els continguts de Viquipèdia?[modifica]

Els continguts de la Viquipèdia estan coberts per la llicència de Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 3.0.

És o serà possible descarregar els continguts de Viquipèdia per transformar-los totalment o en part en altres formats?[modifica]

Sí, cal anar a; http://download.wikimedia.org/

Tinc un permís especial (o el puc aconseguir) per a copiar una imatge o un article a la Viquipèdia. És correcte de fer-ho?[modifica]

Els continguts de la Viquipèdia estan coberts per la llicència de Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 3.0. Llevat que estigui cobert per la mateixa llicència o hi sigui completament compatible, o sigui de domini públic, no pot ser emprat a Viquipèdia. Vegeu també Viquipèdia:Autoritzacions

És correcte d'enllaçar a altres llocs web, si no en copio el contingut a Viquipèdia?[modifica]

Els enllaços externs estan bé perquè incrementen la utilitat de la Viquipèdia. Tanmateix, la filosofia del projecte dicta que els articles no han de consistir exclusivament en enllaços i que la Viquipèdia no ha de ser un altre directori d'Internet. A més, no es recomana posar enllaços externs dins del text sinó recollir-los al final. Vegeu Viquipèdia:Enllaços externs.

Quina utilitat té aconseguir un nom d'usuari?[modifica]

No cal forçosament, però és molt recomanable. Us permetrà de dir al wiki que gravi les vostres preferències i d'aquesta manera podreu veure la Viquipèdia de la mateixa manera cada cop que hi torneu. També us dóna un nom als Canvis Recents que feu, en lloc d'una simple adreça IP sense gaire significat. Podreu veure el registre de les vostres contribucions, i podreu tenir una llista de seguiment que us permetrà veure els canvis recents de les pàgines que us interessi, i tindreu una pàgina de discussió pròpia on els altres usuaris podran contactar amb vosaltres.

Què és una pàgina d'atzucac?[modifica]

«Atzucac» és sinònim de «cul de sac». Es refereix a aquelles pàgines que estan aïllades perquè no tenen cap enllaç que porti cap a una altra pàgina. Les podeu consultar aquí.
El cas contrari són les pàgines a les que no porta cap enllaç, que són les pàgines orfes.