Pablo Palazuelo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Pablo Palazuelo (Madrid, 1916-2007) fou un pintor i escultor espanyol.[1]


Les raons del seu relatiu desconeixement són diverses, però sobretot és fruit d'una concepció dominant de l'abstracció excessivament lineal, que arrenca amb les experiències postimpressionistes en el trànsit cap al segle XX i que als anys seixanta assoleix les seves darreres conseqüències amb el minimalisme. Segons aquesta articulació de caràcter teològic, l'abstracció és la culminació dels principis d'anatomia i de pura visualitat propis de l'art. L'hegemonia indiscutida d'aquest discurs ha fet que un altre tipus de pràctiques i d'estètiques que, tot i estar situades dins de l'art modern han interioritzat els seus principis de manera heterodoxa, hagin restat parcialment ignorades.

Palazuelo concep l'art com un <<Camí per donar sortida als problemes humans>>. Les seves referències a la història de la pintura són contínues, i és especialment important la influència en el seu treball de la noció de línia derivada de l'obra de Klee, que suposa una autèntica revelació per a ell. També reivindica als seus inicis el seu interès per constructivistes russos com Gabo i Pevsner, tot i que refusa la seva concepció científica de la geometria. L'obra de Palazuelo ha estat classificada per la historiografia dels darrers trenta anys com una abstracció de tipus idealista, molt vinculada a corrents d'espiritualitat i a una concepció sagrada de l'artista i de la seva obra. tot i que Palazuelo es nodreix de corrents de pensament vinculades a l'esoterisme, la càbala i la filosofia i el pensament orientals, també és cert que per les matemàtiques, la física i el pensament científic són fonamentals en el treball. El desenvolupament de l'abstracció i l'ús de la geometria en la seva obra estan íntimament lligats a un procés racional basat en el descobriment - no invenció- de noves formes. Aquesta descoberta constant que guia el seu treball es tradueix en una tensió manifestada a través de les variacions interminables de les formes.

L'any 2007 s'han exposat 350 obres –algunes de les quals no havien estat encara exposades al públic- al MACBA de Barcelona i al Museu Guggenheim de Bilbao. Aquesta exposició és una de les més completes que mai s'hagin dut a terme sobre l'obra de Pablo Palazuelo, fent un recorregut per tots els períodes de la seva trajectòria artística, posant èmfasi especial en les obres creades als anys cinquanta i seixanta.

Premis i reconeixements[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pablo Palazuelo Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.144. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 6 de desembre de 2014]. 
  2. Premio Nacional de Artes Plásticas. Listado de Premiados desde 1994. Ministerio de Cultura, España. Consultado el 2007-11-25.
  3. La escultora Eva Lootz obtiene el Premio Nacional de Artes Plásticas El País. Publicado 1994-12-20. Consultado el 2007-11-25.