Pagaruyung

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Segell reial del segle XIX.

Pagaruyung (de vegades Pagarruyung) fou un antic estat de Sumatra probablement el més antic dels estats de l'illa a la zona de l'ètnia dels Minangkabau o Menangkabau; el temps de la seva fundació es desconeix així com la seva història antiga. La capital antiga, Priangan, avui desapareguda, fou fundada per Datu Raso Yeso, qui és considerat el primer sobirà de Menangkabau. El seu successor, el sultà Paduka Besar o Ryal Tumanggongan, va partir el regne amb el seu germà el sultà Samaning o Perpatih Lebatong. Els dos prínceps van distribuir la població en "laras" o tribus i en "suku" o fraccions; al capdavant de cada suku van posar un "panghulu". Alguns suku es van reunir més tard en una mena de repúbliques federatives governades per un consell de panghulus ("panhulu rapat"). Les dues tribus principals eren les dels dos germans esmentats, que portaven el nom de Kota Pilihqan i de Bodi Tjiningo. Amb l'establiment dels suku el poder del sobirà va començar a declinar, i aviat va esdevenir més un cap espiritual que polític. El 1680 el nominal sobirà de Menangkabau, Yang di Pertuan Alif, va morir, i el regne va acabar dividit en cinc parts que van formar cinc nous estats:

  • Menangkabau (Minangkabau)
  • Sungei Tarap (Sungai Tarap)
  • Suroasso
  • Pagar Ujong
  • Awak Sungai

La branca de Sungei Tarap es va extingir al cap de poc temps. El 1816 amb la mort de Khalifatullah Inayat Syah (1789-1816) es va extingir la branca de Awak Sungai, que fou annexionat pels holandesos. El 1821, Yang-di-pertuan Sultan Alam Bagager, Yang-di-pertuan Raja Jansir i Yang-di-pertuan Sultan Krayahan Alam, sobirans de Pagar Ujong, de Minangkabau i de Suroasso, que havien estat enderrocats per la secta dels "padris", van cedir la sobirania dels seus territoris a favor d'Holanda. Alam Bagager fou succeït a Pagar Ujong pel seu fill Raja Yahsir Alam (1821 - 1834) fins que en aquest any l'estat fou suprimit i annexionat pels holandesos. El sobirà de Miningkabau fou Raja Cang Alam Muning Syah fins que l'estat fou suprimit i annexionat pels holandesos el 1849. L'estat de Suroasso fou de fet annexionat el mateix 1821 després de la mort de Krayahan Alam (Kerayahan Alam) però la seva nissaga va subsistir i és l'única encara representada.

De Menangkabau es van separar a diverses èpoques Siak, Djambi (Jambi) i Palembang.

Segell reial[modifica | modifica el codi]

Flicher presenta el segell reial de Menangkabau, una mena de medalla més o menys circular amb complexa decoració externa i al cercle central una inscripció en lletres àrabs.

Referència[modifica | modifica el codi]

A. Flicher, Les Etats princiers des Indes néerlandaises, Dreux 2009