Palau dels Boïl d'Arenós

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Coord.: 39° 28′ 21.37″ N, 0° 22′ 26.31″ O / 39.4726028°N,0.3739750°O / 39.4726028; -0.3739750

Vista aèria del Palau dels Boïl d'Arenós

El palau dels Boïl d'Arenós conegut també com la Casa del senyor de Bétera, situat en el carrer Llibrers 2, al barri de la Xerea de Ciutat Vella de València, és un palau que segueix la tipologia medieval de palaus valencians però depurada i revisada pels costums i tradicions posteriors, alçat sobre un solar en cantonada propietat de la família dels Boïl.

L'edifici tal com s'observa actualment és fruit d'una reedificació plantejada en el segle XVIII. La façana mostra la divisió funcional i jerarquitzada de l'immoble, estructurat en semisoterrani, entresòl, planat noble i pis alt. Verticalment té sis buits per cadascuna de les plantes. La façana té un sòcol de pedra, metre que la resta està estucada. Destaquen les balconades de ferro forjat. La portada principal està construïda en pedra i presenta en la part superior l'escut de la família propietària (amb les armes de diversos llinatges valencians units per matrimoni, els Boïl, bou i torres, els Vives, les ones, i els Lladró, barres diagonals). A través de la portada s'accedeix al pati, estructurador de les estances del palau, és de planta rectangular amb quatre arcs escarsers. A l'esquerra es troba l'escala que porta a la planta principal, al costat contrari s'hi troba la que comunica amb totes les plantes. Al fons del pati i paral·lel a la façana, hi ha una sala rectangular a la qual s'accedeix a través de dos arcs de mig punt de pedra, situats en les galeries que formen el pati. A continuació d'aquesta sala hi hagué un pati que ens els anys quaranta del segle XX fou ocupat per un nou edifici modern de diverses altures. En la part més propera a l'actual carrer Poeta Querol s'obri una altra portada de mides inferiors que correspon ja a un plantejament edificatori pluriresidencial.

Els materials emprats en la fàbrica de l'edifici combinen la rajola, el tapial i la maçoneria. Els forjats estan feta amb bigues de fusta amb voltes de rajoles.

Després que l'edifici amenaçara ruïna, el palau fou adquirit per la Generalitat Valenciana, restaurat el 1997 (segons concurs de projectes guanyat per l'arquitecte Carlos Campos González) i finalment destinat a allotjar la seu de la Borsa de València, funció que conserva en l'actualitat.

Referències[modifica | modifica el codi]

El contingut d'aquest article incorpora material de la declaració del bé d'interès cultural publicat a DOGV Nº 5614 el 05 de octubre de 2007 (text), que es troba en el domini públic de conformitat al disposat en el article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola (castellà).


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Palau dels Boïl d'Arenós
Portal

Portal de la ciutat de València