Palau dels Papes

(S'ha redirigit des de: Palau dels Papes d'Avinyó)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
El centre històric d'Avinyó, el Palau dels Papes, i el Pont de Sant Beneset
Imatge de l'interior
Imatge
Façana del Palau dels Papes
Dades
TipusPalau
Part decentre històric d'Avinyó Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteBertran Nogayrol: La Roma Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica Modifica el valor a Wikidata
MaterialPedra
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAvinyó (França) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça dau Palais, 84000 Avinhon Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 57′ 03″ N, 4° 48′ 27″ E / 43.9508°N,4.8075°E / 43.9508; 4.8075
Format percapella de sant Marcial
gran capella del Palau dels Papers d'Avinyó
capella de sant Joan
Palau Nou Modifica el valor a Wikidata
Monument històric catalogat
Data1840
IdentificadorPA00081941
Monument històric catalogat
capella de sant Marcial
Data1840
IdentificadorPA00081941

Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
capella de sant Joan
Data1995 (19a Sessió)
Monument històric catalogat
capella de sant Joan
Data1840
IdentificadorPA00081941

Monument històric catalogat
gran capella del Palau dels Papers d'Avinyó
Data1840
IdentificadorPA00081941
Activitat
Propietat deCiutat d'Avinyó Modifica el valor a Wikidata
Visitants anuals616.210 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Lloc webpalais-des-papes.com Modifica el valor a Wikidata

El palau dels Papes d'Avinyó és la més gran de les construccions gòtiques de l'edat mitjana. Sent a la vegada fortalesa i palau, la residència papal durant el segle xiv fou la seu de la cristiandat occidental. Sis conclaves es van celebrar al palau d'Avinyó, que van culminar en l'elecció de Benet XII el 1335; Climent VI el 1342; Innocenci VI el 1352; Urbà V el 1362, Gregori XI el 1370, i Benet XIII el 1394.

Història[modifica]

Avinyó es va convertir en la residència papal el 1309, quan el gascó Bertrand de Gotha, com a papa Climent V, no desitjant enfrontar-se al violent caos de Roma després de la seva elecció (1305), va traslladar la Cúria papal a Avinyó. Climent va viure com a convidat al monestir dominicà d'Avinyó i el seu successor, el papa Joan XXII, hi va fer un magnífic establiment, però la reconstrucció del vell palau del bisbat va ser començat seriosament pel papa Benet XII (1334-42) i va continuar amb els seus successors fins a 1364. El lloc escollit va ser un aflorament rocós natural a la vora nord d'Avinyó, per damunt del riu Roine, anomenat Rocher des Doms. Allí hi havia el vell palau episcopal dels bisbes d'Avinyó. L'elecció d'aquest lloc permeté als autors donar alçada al conjunt de manera que resulta més impressionant i es pot veure des de molt lluny. És visible des del cim de les Alpilles (Boques del Roine).

El palau es va construir en dues fases principals amb dos segments distintius, coneguts pel Palais Vieux (palau Antic) de Benet XII i Palais Neuf (palau Nou) de Climent VI. L'edifici va ser enormement car; consumí gran part dels ingressos papals durant la seva construcció. El van decorar luxosament artistes de l'època com Simone Martini i Matteo Giovanetti.

El Palais Vieux va ser construït per l'arquitecte Pierre Poisson de Mirepoix per encàrrec del papa Benet XII. L'auster Benet va fer que fos arrasat l'anterior palau episcopal i el va substituir per un edifici molt més gran, centrat en un claustre, molt fortificat per a defensar-se dels atacants. Les seves quatre ales estan flanquejades per altes torres.

Amb els papes Climent VI, Innocenci VI i Urbà V, l'edifici va anar-se ampliant per a formar el que avui és conegut com el Palais Neuf. Climent VI va encarregar a Jean de Louvres que construís una nova torre i edificis auxiliars, incloent una gran capella de 52 m de llarg, que servia de lloc de celebració d'actes de culte. Altres dues torres es van construir amb Innocenci VI. Urbà V va acabar-ne el pati principal, conegut com la Court d'Honneur, amb ulteriors edificis tancats. L'interior de l'edifici va ser sumptuosament decorat amb frescos, tapissos, pintures, escultures i una sostrada de fusta.

Els papes van deixar Avinyó el 1377; retornaren a Roma, però això va provocar un cisma papal, època en la qual els antipapes Climent VII i Benet XIII van fer d'Avinyó la seva seu fins a 1408. L'últim va ser empresonat al palau durant deu anys després de ser assetjat[1] dins, el 1398. L'edifici romangué en mans de forces antipapals durant alguns anys. Fou assetjat de nou des de 1410 fins a 1411, però es va retornar a l'autoritat dels llegats papals el 1433.

Encara que el palau va romandre sota control papal juntament amb la ciutat i el comtat de Venaissin durant 350 anys més, es va anar deteriorant gradualment malgrat la restauració de 1516. Quan va esclatar la Revolució francesa el 1789 ja estava en mal estat quan va ser pres i saquejat per les forces revolucionàries. El 1791 va ser l'escenari d'una matança de contrarevolucionaris en què els cossos es van llançar des de la Tour des Latrines al Palais Vieux.

Gran Capella

El palau va ser posteriorment pres per l'estat francès napoleònic, per utilitzar-lo com a barraques militars i presó. Encara que va ser danyat per l'ocupació militar, especialment sota l'anticlerical III República, quan la resta de treballs de fusta interior va ser eliminada per utilitzar-la en l'estructura com a estables, els frescos es van cobrir i es van destruir en gran manera, però, irònicament, això va assegurar que l'estructura de l'edifici sobrevisqués. Només es va buidar el 1906, quan es va convertir en un museu nacional. Des de llavors ha estat en restauració pràcticament constant.

Descripció[modifica]

Es troba sobre la plaça homònima, a l'interior del recinte de les antigues muralles de la ciutat, en les proximitats del Roine.

Aquest palau papal és la més gran de les construccions gòtiques de l'edat mitjana, d'una mida tal que gairebé fa petita a la catedral; calculen que ocupa, en total, 15.164 m². Els murs arriben a més de 5 m de gruix.

Conté frescos excepcionals pintats des de 1343 per importants tallers vinguts d'arreu d'Europa, dirigits per Matteo Giovanetti, originari de Viterbo. Climent VI va confiar-li la decoració de la Tour de la Garde-Robi (Chambre du Cerf), després les del Palais Vieux: capelles de Sant Marcial i Sant Joan. El 1352, Matteo Giovanetti emprengué la decoració de la Gran Audiència.

Els frescos encara es conserven, els de la capella de Sant Marcial es van restaurar el 2005. Es tracta d'un conjunt excepcional que testimonia l'alta qualitat artística de la primera escola d'Avinyó.

La major part del palau és obert al públic. Alberga un gran centre de convencions (Center International des Congrès) que va ser creat l'any 1976 en el marc monumental del palau dels Papes, que actualment acull un gran nombre de manifestacions.

Ocupa dues ales del monument i està concebut per a congressos, col·loquis i reunions de 10 a 550 persones. Disposa de deu sales d'acollida i de treball. Les grans sales de prestigi del Grand Tinel i de la Gran Audiència, situades en el circuit de visita al monument, s'utilitzen com a complement de les sales de reunió per a l'organització de còctels, sopars de gala o exposicions.

La Cour d'Honneur del palau és, des de 1947, el lloc emblemàtic del Festival d'Avinyó.

Igualment, s'hi troben els arxius del departament de Vaucluse, en una zona del palau propera a la catedral.

Visita interactiva[modifica]

El palau ofereix en la seva visita un recurs interactiu en forma de tauleta anomenat Histopad. Aquest dispositiu utilitza tecnologia 3-D i tecnologia de realitat augmentada per complementar la visita presencial amb un recorregut virtual per la història i les diferents sales del palau.

La tauleta conté recreacions històriques de 9 habitacions principals del palau que mostren amb models 3D com era aquest al segle xiv. Les recreacions, desenvolupades per la firma Histovery, van ser creades científicament per un comitè d'experts, entre aquests acadèmics medievals.

El recurs és útil per comprendre millor els objectes exposats i les pintures que encara són visibles a les parets del castell. Incorpora un mapa interactiu i geolocalitzador per orientar-se i guiar la visita. Conté també un minijoc que consisteix en la trobada d'un tresor.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]