Llagosta salamenya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Palinurus mauritanicus)
Infotaula d'ésser viuLlagosta salamenya
Palinurus mauritanicus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN170035 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
SubfílumCrustacea
ClasseMalacostraca
OrdreDecapoda
InfraordreAchelata
FamíliaPalinuridae
GènerePalinurus
EspèciePalinurus mauritanicus Modifica el valor a Wikidata
Gruvel, 1911
Nomenclatura
Sinònims
  • Palinurus vulgaris mauritanicus Gruvel, 1911 (basionym)
  • Palinurus thomsoni Selbie, 1914 [1]

La llagosta salamenya o rosada[2] (Palinurus mauritanicus) és una espècie de crustaci decàpode de la família Palinuridae. És menys apreciada pels consumidors que la llagosta comuna (Palinurus elephas).

Descripción[modifica]

La llagosta salamenya difereix de la llagosta comuna (Palinurus elephas) perquè el seu primer parell de potes caminadores (pereiopodis) són més primes que els altres pereiopodis.[3] Poden arribar, com a mínim, als 21 anys.[4]

Distribució i hàbitat[modifica]

Des del sud-oest d'Irlanda a l'oest del Mediterrani fins a Sicília però no en el mar Adriàtic i a la costa occidental africana fins a Senegal. Palinurus mauritanicus i Palinurus elephas, són les úniques espècies de la família Palinuridae que es troben tant a l'oceà Atlàntic com al Mediterrani.

Es troba en fons de mar fangosos o rocosos en aigües més profundes de 200 metres, la majoria entre 200 i 400 m.[5]

Dieta[modifica]

Palinurus mauritanicus menja la carronya de peixos morts però també mol·luscs vius, altres crustacis, poliquets i equinoderms.

Reproducció[modifica]

L'època de cria és de finals d'estiu fins a la tardor. Les femelles porten 60.000 ous, les seves larves, conegudes com a fil·losomes, són part del plàncton.

Referències[modifica]

  1. Lipke B. Holthuis. «Palinuus mauritanicus». A: FAO Species Catalogue, Volume 13. Marine Lobsters of the World. Food and Agriculture Organization, 1991 (FAO Fisheries Synopsis No. 125). ISBN 92-5-103027-8 [Consulta: 7 gener 2011]. 
  2. «Els eucàrides decàpodes: crancs, gambes i afins | enciclopèdia.cat». [Consulta: 18 setembre 2021].
  3. Groeneveld, Johan C.; Goi, Raquel; Latrouite, Daniel. Palinurus Species. Oxford (Regne Unit): Blackwell Publishing Ltd, p. 385–411. 
  4. Maigret, J. Contribution à l'étude des langoustes de la côte occidentale de l'Afrique (en francès). Aix-Marseille University, 1978, p. 264 pp. 
  5. Postel, E. «Langoustes de la zone intertropical africaine» (en francès). Mémoires de l'Institut Fondamental de l'Afrique Noire, 77, 1966, pàg. 397–474.