Pantaló granota

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pantaló granota texà, de carrer

El pantaló granota és una peça de vestir, similar a la granota, consistent en uns pantalons que duen incorporada una pitrera ("peto") i un parell de tirants, els quals van de la part superior de la pitrera fins a la part posterior de la cintura. El català pantaló granota equival a l'anglès overall i dungarees. esp. pantalón con peto (o, col·loquialment, peto), fr. salopette, it. pantaloni con pettorina, port. jardineiras i calças com peitilho (jardineira al Brasil), etc.

Ús clàssic com a roba de treball[modifica | modifica el codi]

Com la granota, el pantaló granota sorgí a finals del segle XIX com a roba de treball, tant rural com industrial, i continua vigent avui dia amb aquesta funció. El més habitual és dur-lo sobre la roba de carrer per tal de protegir-la de la brutícia. Els pantalons granota són típics, sobretot, dels jardiners.

També com la granota, el pantaló granota esdevingué tot un símbol de la condició obrera.

Ús militar[modifica | modifica el codi]

Alguns exèrcits han emprat o empren el pantaló granota com a uniforme de feineig (per exemple, per als mecànics).

Durant els primers mesos de la Guerra Civil Espanyola, les milícies populars del bàndol republicà usaren com a uniforme de campanya allò que consideraven granota de treball, la qual, sovint, era un pantaló granota.


El pantaló granota com a article de moda general[modifica | modifica el codi]

Els pantalons granota s'usen sovint com a roba informal i de temps lliure, per llur comoditat i practicitat; en aquest cas acostumen de dur-se directament sobre la roba interior.

A partir de mitjan segle XX han sortit versions del pantaló granota que són autèntics articles de moda, marcadament més sofisticats quant a teixit, disseny i coloració (per exemple, en roba texana), i emprats com a roba de carrer (no pas sobre aquesta). Els pantalons granota d'aquest tipus es donen sobretot entre dones i infants; també com a vestit per a nadó.


Puntualitzacions terminològiques[modifica | modifica el codi]

Convé aclarir que en català col·loquial hi ha una certa problemàtica quant a la denominació del pantaló granota. Sovint hi rep el nom de "granota", per confusió conceptual amb la granota pròpiament dita, o bé el de "peto", per castellanisme.[1] Hi ha qui ha proposat d'acceptar peto en català amb el valor de 'pitrera, peça de roba que cobreix el pit',[2] segurament per a evitar la molesta confusió amb 'pitrera, pit abundós d'una dona'; no està clar si el nom es faria extensible com a designació del 'pantaló granota'.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. En espanyol peto significa 'pitrera', en el sentit de 'peça de roba que cobreix el pit', i, per extensió, és també el nom col·loquial que es dóna al 'pantaló granota'.
  2. http://esadir.cat/lexic/entrades/entry_20030718132249_764/?searchterm=peto&Criteri=Titol Lèxic moda i parament de casa, s.v. "Peto"

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pantaló granota
  • Diccionari visual Oxford: català, castellà, anglès, francès. Oxford: Oxford University, cop. 1997. ISBN 84-8104-004-5
  • Rivière, Margarita. Diccionario de la moda: los estilos del siglo XX. Dibujos de Antonio Miró. Barcelona: Grijalbo, cop. 1996. ISBN 84-253-2623-0

Vegeu també[modifica | modifica el codi]