Paola Ruffo di Calàbria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSa Majestat Modifica el valor a Wikidata
Paola

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(it) Paola Margherita Giuseppina Maria Antonia Consiglia Ruffo di Calabria Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementDonna[1] Paola dei Principi Ruffo di Calabria
11 setembre 1937 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Forte dei Marmi (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
  Reina consort de Bèlgica
9 d'agost de 1993 – present
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióconsort, aristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa
Reina
Princesa
Consort dels belgues Modifica el valor a Wikidata
DinastiaRuffo di Calabria
CònjugeAlbert II de Bèlgica
FillsFelip de Bèlgica
Àstrid de Bèlgica
ParesFulco, Príncep Ruffo di Calabria
Luisa Gazelli dei Conti di Rossana
GermansDonna Maria Cristina Ruffo di Calabria (en) Tradueix, Prince Don Fabrizio, 7th Duke of Guardia Lombarda (en) Tradueix i Don Antonello Ruffo di Calabria (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsDelphine Boël (fillastra) Modifica el valor a Wikidata

Paola Ruffo di Calàbria (Forte dei Marmi, 11 de setembre de 1937) és una aristòcrata italiana, Princesa Ruffo di Calàbria, títol pertanyent a l'alta aristocràcia de l'antic reialme de les Dues Sicílies. Esdevingué reina dels belgues l'any 1993.[2][3]

Nascuda l'11 de setembre de 1937 a Forte dei Marmi sent filla del príncep Fulco Ruffo di Calàbria, sisè duc de Guardi Lombarda, i de la comtessa Lluisa Gazelli di Rossana e di Sebastiano. Pertanyent a una de la grans família de l'aristocràcia del sud d'Itàlia, la seva família tenia ancestres tant a Bèlgica com a Itàlia.

Considerada una de les grans belleses de l'Europa dels anys 50 i 60, es casà a Brussel·les l'any 1959 amb el príncep i després rei Albert II de Bèlgica, fill del rei Leopold III de Bèlgica i de la princesa Àstrid de Suècia. La parella ha tingut tres fills:

Al llarg del seu matrimoni amb Albert de Bèlgica han estat múltiples les ocasions en què s'ha rumorejat un possible divorci de la parella. Les infidelitats del marit, ha tingut una filla d'una relació extramatrimonial, i el cansament de Paola d'una vida "avorrida" a la cort de Brussel·les eren el rerefons de les disputes maritals. Malgrat tot, la intervenció de vegades del mateix rei Balduí I de Bèlgica o del Sant Pare evitaren el fracàs matrimonial de la parella.

La reina parla l'italià, el francès, l'anglès i l'alemany. Malgrat tot, té serioses dificultats per expressar-se en neerlandès, la llengua del 60% de la població belga, la qual cosa li ha valgut importants crítiques de part de la població flamenca de Bèlgica.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paola Ruffo di Calàbria
  1. Although The Belgian Monarchy website attributes the title of "Princess" to Queen Paola prior to marriage, Burke's Peerage 1973, The Descendants of Louis XIII 1999, Genealogisches Handbuch des Adels 2001, La Descendance de Marie-Thérèse de Habsburg 1996, and Le Petit Gotha 2002 among others, accord only the noble prefix of Donna to her and her sisters, reserving the title Principessa for the wife of the head of the family
  2. «La reina Paola dels belgues haurà de fer repòs absolut» (en castellà). La Vanguardia, 26-08-2015. [Consulta: 29 juliol 2022].
  3. Sánchez, Álvaro «Paola de Bélgica sufre un derrame cerebral» (en castellà). El País [Madrid], 26-09-2018. ISSN: 1134-6582.