París-Niça 1972

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Resum cursa ciclistaParís-Niça 1972
Data9 al 16 de març de 1972
Etapes9 etapes + 1 pròleg
Distància1.129 km
PaïsosFrança França
SortidaDourdan
Arribadacoll d'Èze
Palmarès
VencedorFRA Raymond Poulidor (FRA) (Gan-Mercier)
Temps del vencedor31h 43' 57" (38,730 km/h)
SegonBEL Eddy Merckx (BEL) (Molteni)
TercerEspanya franquista Luis Ocaña (ESP) (Bic)
Classificacions secundàries
Punts Jacques Cadiou (FRA) (Gan-Mercier)
EquipBic

La París-Niça 1972 fou la 30a edició de la París-Niça. És un cursa ciclista que es va disputar entre el 9 i el 16 de març de 1972. Raymond Poulidor (Gan-Mercier), als 35 anys, guanya la seva primera París-Niça per davant d'Eddy Merckx (Molteni) i Luis Ocaña (Bic). En les classificacions secundàries, Jacques Cadiou s'emportà la classificació de la regularitat i el conjunt Bic la d'equips.
Jacques Anquetil es converteix en el director de cursa.

Recorregut[modifica]

Els 1.129 km de recorregut es divideixen en nou etapes i un pròleg disputats en set dies. La prova consta de dues cronoescalades: el primer dia en Dourdan i el darrer dia en el coll d'Èze. A més el segon sector de la quarta etapa és una contrarellotge per equips. Les principals dificultats muntanyoses són el coll de la République en el primer sector de la quarta etapa, el mont Dore com a final de la cinquena etapa, l'Espigoulier en la sisena etapa i l'esmentat Èze en la contrarellotge final.

Els guanyadors de les etapes en línia bonifiquen cinc segons menys en el pròleg on també bonifiquen el segon, tercer i quart amb tres, dos i un segon, respectivament.

Participants[modifica]

En aquesta edició de la París-Niça hi preneren part 110 corredors dividits en 11 equips: Gan-Mercier, Molteni, Bic, Rokado, Sonolor, Beaulieu-Flandria, Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy, Werner, Peugeot-BP-Michelin, Gitane i Kas-Kaskol. La prova l'acabaren 82 corredors.

Desenvolupament[modifica]

Aquesta París-Niça es planteja com un tots contra Merckx. La seva victòria sembla tan clara que Jean Leulliot promet un premi de 10.000 francs a Raymond Poulidor si bat al belga.

La prova s'inicia, com l'any passat, amb un pròleg contrarellotge en la pujada de Dourdan. Els temps de l'etapa no compten per la classificació general encara que els quatre primers de l'etapa bonifiquen 5, 3, 2 i 1 segon. De nou Merckx s'imposa fent vuit segons menys que l'edició anterior.

La primera etapa es decideix en un esprint massiu on s'imposa Eric Leman. Leman aconsegueix també el mallot blanc de líder. El vent a favor i una batalla continua fan que la velocitat mitjana d'aquesta etapa sigui superior als 46 km per hora.

Com l'any anterior el lideratge de Leman és efímer perquè Merckx el recupera en guanyar la segona etapa gràcies a un atac a dos quilòmetres de meta. L'únic que va respondre a l'acceleració de Merckx va ser Poulidor però al final també perd 3" en línia de meta amb el belga.

La tercera etapa es resol en un esprint massiu guanyat de nou per Leman. En la disputa del mateix cau Merckx al no poder esquivar una caiguda just al davant seu de Gerben Karstens. El belga queda grogui i creua la línia de meta mig minut després del guanyador empès pels seus companys d'equip. Com la caiguda és en la zona de seguretat de l'últim quilòmetre, els jutges li donen el mateix temps que el grup principal. El director del Bic, Maurice de Muer, no accepta aquesta decisió, ja que els àrbitres de la prova apliquen una regla internacional però que no és al reglament de la París-Niça. De Muer amenaça de retirar el seu equip si Merckx continua amb el mateix temps. Aquesta mesura de pressió no té cap resultat, ja que Merckx no perd temps en l'etapa i el Bic continua en cursa.

Merckx marxa a l'hospital per fer-se diverses proves que descarten qualsevol fractura. Tot i això, el belga reconeix que no se'n recorda del que ha passat just després de la caiguda. No sap com ha creuat la línia de meta. Menys sort té Joaquim Agostinho. El portuguès ha d'abandonar després que una bicicleta de l'equip Rokado es desprengui dels seu cotxe i el colpegi en ple descens del col de Saint Jean.>

El primer sector de la quarta etapa es presenta amb el dubte sobre l'estat físic de Merckx després de la caiguda del dia anterior. Els dubtes es resolen al Col de la Republique on ataca Ocaña. L'espanyol se'n va juntament amb Roger Pingeon i Raymond Delisle sense que el mallot blanc reaccioni. Merckx es manté en el grup principal on marquen el ritme els seus gregaris Van den Bossche, Huysmans i Van Schil. Sembla que el cop de Saint-Étienne ha deixat malmès a Merckx però aquest elimina qualsevol incògnita a l'atacar prop del cim del port agafant a Ocaña inclús abans de coronar. L'etapa acaba sense diferències importants entre els favorits i és guanyada per André Dierickx.

El segon sector de l'etapa és una contrarellotge per equips de només 4,9 km on no es poden fer diferències: entre el primer i darrer equip classificat hi ha menys de mig minut. Merckx acaba el dia mantenint el lideratge i superant els dubtes físics de la caiguda del dia anterior.

Aquests dubtes semblen totalment esvaïts en la cinquena etapa amb final en el Mont Dore, una pujada d'un quilòmetre amb rampes de fins al 20%. Al seu peu ataca Ocaña. El seu ritme només l'aguanta Merckx que a 150 metres del final ataca deixant enrere a l'espanyol que perd l'etapa i cinc segons en meta. Poulidor fa una pujada al seu ritme i entra en tercer lloc amb el mateix temps que Ocaña.

La sisena etapa és una treva entre els favorits encara que es pugi l'Espigoulier on només hi ha lluita pels punts de la muntanya. Els favorits es reserven pensant en la contarrellotge al coll d'Èze de l'endemà. Així un atac de Jean-Pierre Genet i Edward Janssens a 15 km. de meta els és suficient per obrir un forat que els permeti disputar-se l'etapa entre ells. La victòria sembla clara per a Janssens, ja que no ha rellevat al francès durant tota l'escapada però Genet el supera en l'esprint i guanya en un final d'etapa disputat en el circuit Paul Ricard.

El darrer dia de competició se centra en la decisiva contrarellotge a Èze. Així, el primer sector es disputa reservant forces i al final la victòria es decideix en un altre esprint massiu.

El segon sector és la cronoescalada al coll d'Èze. Encara que Merckx només té setze segons sobre Poulidor i vint-i-quatre sobre Ocaña tot fa pensar en una altra victòria del belga, ja que en els darrers tres anys ha guanyat la mateixa etapa. Merckx veu tan segura de la seva victòria final que no té cap mania en fotografiar-se a bord del vaixell de motor que es dona al vencedor final. Però salta la sorpresa. Poulidor guanya l'etapa traient-li 22" a Merckx i venç en aquesta edició de la París-Niça per només 6". La victòria és tan inesperada que el patrocinador principal del popular Pou-Pou, Adidas, tarda tres dies a publicitar la seva victòria.

Resultats de les etapes[modifica]

Etapes Data Recorregut Km Vencedor d'etapa Líder de la general
Pròleg 9 de març Dourdan (CRI) 1,7 km BEL Eddy Merckx BEL Eddy Merckx
1a etapa 10 de març Dourdan-Vierzon 184 km BEL Eric Leman BEL Eric Leman
2a etapa 11 de març Vierzon-Autun 128 km BEL Eddy Merckx BEL Eddy Merckx
3a etapa 12 de març Autun-Saint-Étienne 209 km BEL Eric Leman BEL Eddy Merckx
4a etapa, 1r sector 13 de març Saint-Étienne-Valença 88 km BEL André Dierickx BEL Eddy Merckx
4a etapa, 2n sector 13 de març Valença-Valença (CRE) 4.9 km GER Rokado BEL Eddy Merckx
5a etapa 14 de març Valença-Manosque 175 km BEL Eddy Merckx BEL Eddy Merckx
6a etapa 15 de març Manosque-Lo Castelet 189.5 km FRA Jean-Pierre Genet BEL Eddy Merckx
7a etapa, 1r sector 16 de març Hyères-Niça 108 km BEL Eddy Peelman BEL Eddy Merckx
7a etapa, 2n sector 16 de març Niça-Coll d'Èze (CRI) 9.5 km FRA Raymond Poulidor FRA Raymond Poulidor

Etapes[modifica]

Pròleg[modifica]

9-03-1972. Dourdan, 1.7 km. CRI
Ciclista Equip Temps
1 BEL Eddy Merckx Molteni 2' 41"
2 FRA Raymond Poulidor Gan-Mercier + 6"
3 NED Gerben Karstens Rokado + 8"
4 FRA Yves Hézard Sonolor + 9"
5 Espanya franquista Luis Ocaña Bic + 10"
6 Espanya franquista José Antonio González Linares Kas-Kaskol m. t.
7 FRA Raymond Delisle Peugeot-BP-Michelin + 13"
8 DEN Leif Mortensen Bic m. t.
9 Espanya franquista José Manuel Fuente Kas-Kaskol m. t.
10 POR Joaquim Agostinho Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy + 14"

1a etapa[modifica]

10-03-1972. Dourdan-Vierzon, 184 km.
Ciclista Equip Temps
1 BEL Eric Leman Bic 3h 57' 15"
2 NED Gerben Karstens Rokado m. t.
3 BEL Daniel van Ryckeghem Sonolor m. t.
4 BEL Eddy Merckx Molteni m. t.
5 GER Rolf Wolfshohl Rokado m. t.
6 FRA Jacky Mourioux Gan-Mercier m. t.
7 FRA Jacques Cadiou Gan-Mercier m. t.
8 BEL Willy de Geest Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy m. t.
9 BEL Eddy Peelman Gan-Mercier m. t.
10 FRA Jean-Pierre Genet Gan-Mercier m. t.

2a etapa[modifica]

11-03-1972. Vierzon-Autun 214 km.
Ciclista Equip Temps
1 BEL Eddy Merckx Molteni 5h 50' 32"
2 FRA Raymond Poulidor Gan-Mercier + 3"
3 FRA Jacques Cadiou Gan-Mercier + 7"
4 NED Gerben Karstens Rokado m. t.
5 BEL Daniel van Ryckeghem Sonolor m. t.
6 FRA Jacky Mourioux Gan-Mercier m. t.
7 BEL Eric Leman Bic m. t.
8 GBR Barry Hoban Gan-Mercier m. t.
9 BEL Roger Swerts Molteni m. t.
10 FRA Daniel Rebillard Sonolor m. t.

3a etapa[modifica]

12-03-1972. Autun-Saint-Étienne 209 km.
Ciclista Equip Temps
1 BEL Eric Leman Bic 5h 20' 00"
2 GBR Barry Hoban Gan-Mercier m. t.
3 BEL Daniel van Ryckeghem Sonolor m. t.
4 GER Rolf Wolfshohl Rokado m. t.
5 Espanya franquista José López Rodríguez Werner m. t.
6 BEL Georges Pintens Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy m. t.
7 FRA Alain Santy Bic m. t.
8 Espanya franquista Santiago Lazcano Kas-Kaskol m. t.
9 FRA Yves Hézard Sonolor m. t.
10 NED Joop Zoetemelk Beaulieu-Flandria m. t.

4a etapa, 1r sector[modifica]

13-03-1972. Saint-Étienne-Valença, 88 km.
Ciclista Equip Temps
1 BEL André Dierickx Beaulieu-Flandria 2h 08' 08"
2 GER Rolf Wolfshohl Rokado m. t.
3 BEL Willy de Geest Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy m. t.
4 Espanya franquista José Antonio Pontón Werner m. t.
5 FRA Roger Pingeon Peugeot-BP-Michelin m. t.
6 Espanya franquista Jesús Manzaneque Kas-Kaskol m. t.
7 FRA René Grenier Gitane m. t.
8 FRA Georges Chappe Gitane m. t.
9 BEL Georges Barras Molteni m. t.
10 BEL Willy Abbeloos Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy + 8"

4a etapa, 2n sector[modifica]

13-03-1972. Valença-Valença, 4.9 km. CRE
Equip Temps
1 GER Rokado 6' 21"
2 FRA Sonolor m. t.
3 Espanya franquista Werner + 2"
4 BEL Molteni + 3"
5 Espanya franquista Kas-Kaskol + 4"
6 BEL Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy + 8"
7 FRA Peugeot-BP-Michelin + 9"
8 BEL Beaulieu-Flandria + 14"
9 FRA Gan-Mercier + 18"
10 FRA Gitane + 23"

5a etapa[modifica]

14-03-1972. Valença-Manosque, 175 km.
Ciclista Equip Temps
1 BEL Eddy Merckx Molteni 5h 17' 59"
2 Espanya franquista Luis Ocaña Bic + 5"
3 FRA Raymond Poulidor Gan-Mercier m. t.
4 Espanya franquista Miguel María Lasa Kas-Kaskol + 20"
5 FRA Yves Hézard Sonolor + 23"
6 FRA Alain Santy Bic m. t.
7 DEN Leif Mortensen Bic m. t.
8 BEL Willy de Geest Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy + 26"
9 FRA Raymond Delisle Peugeot-BP-Michelin + 32"
10 NED Joop Zoetemelk Beaulieu-Flandria m. t.

6a etapa[modifica]

15-03-1972. Manosque-Lo Castelet, 189,5 km.
Ciclista Equip Temps
1 FRA Jean-Pierre Genet Gan-Mercier 5h 13' 27"
2 BEL Edward Janssens Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy m. t.
3 BEL Daniel van Ryckeghem Sonolor + 25"
4 BEL Eddy Merckx Molteni m. t.
5 GER Rolf Wolfshohl Rokado m. t.
6 FRA Jacky Mourioux Gan-Mercier m. t.
7 Espanya franquista Domingo Perurena Kas-Kaskol m. t.
8 BEL Georges Claes Beaulieu-Flandria m. t.
9 FRA Yves Hézard Sonolor m. t.

7a etapa, 1r sector[modifica]

16-03-1972. Hyères-Niça, 153 km.
Ciclista Equip Temps
1 BEL Eddy Peelman Gan-Mercier 3h 38' 58"
2 NED Gerben Karstens Rokado m. t.
3 BEL Daniel Vanryckeghem Sonolor m. t.
4 GER Rolf Wolfshohl Rokado m. t.
5 FRA Jacky Mourioux Gan-Mercier m. t.
6 FRA Jacques Cadiou Gan-Mercier m. t.
7 BEL Jaak de Boever Bic m. t.

7a etapa, 2n sector[modifica]

16-03-1972. Niça-Coll d'Èze, 9.5 km. CRI
Ciclista Equip Temps
1 FRA Raymond Poulidor Gan-Mercier 20' 04"
2 BEL Eddy Merckx Molteni + 22"
3 FRA Raymond Delisle Peugeot-BP-Michelin + 37"
4 Espanya franquista Luis Ocaña Bic + 44"
5 Espanya franquista Miguel María Lasa Kas-Kaskol + 53"
6 DEN Leif Mortensen Bic + 1' 07"
7 Espanya franquista José Manuel Fuente Kas-Kaskol + 1' 08"
8 FRA Roger Pingeon Peugeot-BP-Michelin + 1' 11"
9 NED Joop Zoetemelk Beaulieu-Flandria + 1' 13"
10 Espanya franquista Jesús Manzaneque Kas-Kaskol + 1' 20"

Classificacions finals[modifica]

Classificació general[modifica]

Ciclista Equip Temps
1 FRA Raymond Poulidor Gan-Mercier 31h 43' 57"
2 BEL Eddy Merckx Molteni + 6"
3 Espanya franquista Luis Ocaña Bic + 52"
4 FRA Raymond Delisle Peugeot-BP-Michelin + 1' 15"
5 Espanya franquista Miguel María Lasa Kas-Kaskol + 1' 19"
6 DEN Leif Mortensen Bic + 1' 35"
7 FRA Roger Pingeon Peugeot-BP-Michelin + 1' 41"
8 BEL Willy de Geest Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy + 1' 44"
9 FRA Yves Hézard Sonolor + 1' 49"
10 NED Joop Zoetemelk Beaulieu-Flandria + 1' 51"

Evolució de les classificacions[modifica]

Etapa
(Vencedor)
Classificació general
0Pròleg
(Eddy Merckx)
Eddy Merckx
0Etapa 1
(Eric Leman)
Eric Leman
0Etapa 2
(Eddy Merckx)
Eddy Merckx
0Etapa 3
(Eric Leman)
0Etapa 4, 1r sector
(André Dierickx)
0Etapa 4, 2n sector
(Rokado)
0Etapa 5
(Eddy Merckx)
0Etapa 6
(Jean-Pierre Genet)
0Etapa 7, 1r sector
(Eddy Peelman)
0Etapa 7, 2n sector
(Raymond Poulidor)
Raymond Poulidor

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]