Parapercis diagonalis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuParapercis diagonalis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseActinopteri
OrdreUranoscopiformes
FamíliaPinguipedidae
GènereParapercis
EspècieParapercis diagonalis Modifica el valor a Wikidata
Randall, 2008[1][2][3][4]

Parapercis diagonalis és una espècie de peix de la família dels pingüipèdids i de l'ordre dels perciformes.

Descripció[modifica]

  • La femella fa 12,8 cm de llargària màxima i presenta el terç superior del cos de color marró verdós amb 6 grans taques quadrangulars i negroses, el següent terç de color blanc i lleugerament tacat de rosa i esquitxat de negre, mentre que el terç inferior mostra 6 grans taques vermelloses fosques, quadrangulars i esquitxat de negre al dors. El cap és de color gris blavós amb una línia obliqua negra a la galta per sota de l'ull, la qual acaba en un petit punt negre i seguida per dues franges amples i vermelloses. Té una gran taca de color negre a l'aleta dorsal i una filera de petites taques negres a la part tova de la mateixa aleta. La base de l'aleta anal té una filera de taques negres i la caudal dues línies amples i negroses.
  • Mandíbula inferior sortint. 3 parells de dents canines. Absència de dents palatines.
  • 5 espines i 21 radis tous a l'aleta dorsal i 1 espina i 17 radis tous a l'anal. 16 radis a les aletes pectorals. La quarta espina de l'aleta dorsal és la més allargada del conjunt.
  • Aletes pèlviques arribant just a l'anus. Aleta caudal emarginada a la meitat superior i arrodonida a la meitat ventral.
  • 30 vèrtebres.
  • 57 escates a la línia lateral. Escates ctenoides al dors de l'opercle, esdevenint progressivament cicloides, més petites i sense imbricació a les galtes.[3][5]

Reproducció[modifica]

És hermafrodita.[3]

Hàbitat i distribució geogràfica[modifica]

És un peix marí, bentopelàgic (fins als 3 m de fondària)[3] i de clima tropical, el qual viu al Pacífic occidental: Indonèsia.[6][7][4][5]

Observacions[modifica]

És inofensiu per als humans.[5]

Referències[modifica]

  1. Bleeker P., 1863. Onzième notice sur la faune ichthyologique de l'île de Ternate. Neder. Tijdschr. Dierk. V. 1. 228-238. [1]
  2. uBio (anglès)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Randall, J. E., 2008. Six new sandperches of the genus Parapercis from the Western Pacific, with description of a neotype for Parapercis maculata (Bloch and Schneider). The Raffles Bull. Zool. 19:159-178.
  4. 4,0 4,1 Catalogue of Life (anglès)
  5. 5,0 5,1 5,2 FishBase (anglès)
  6. Allen, G. R. i M. V. Erdmann, 2012. Reef fishes of the East Indies. Vols. I-III. Tropical Reef Research, Perth, Austràlia.
  7. Indonesia Endemic Marine Fish Checklist (anglès)

Enllaços externs[modifica]