Parc de Xavier Montsalvatge

Infotaula de geografia físicaParc de Xavier Montsalvatge
Imatge
Parc de Xavier Montsalvatge
TipusJardí públic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaBarcelona i Horta (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC/ del Síndic Rahola 1, Horta-Guinardó, Barcelona
Map
 41° 26′ 25″ N, 2° 09′ 13″ E / 41.440338°N,2.153562°E / 41.440338; 2.153562
Dades i xifres
Superfície2 ha Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació2007

El Parc de Xavier Montsalvatge es troba en el districte de Horta-Guinardó de Barcelona. Va ser creat en 2007 amb un projecte de Jaime Coll i Judith Leclerc. Està dedicat al compositor Xavier Montsalvatge (Girona, 1912 - Barcelona, 2002), Premi Nacional de Música el 1985.

Descripció[modifica]

El parc es troba per sobre de la Ronda de Dalt, al límit amb la serra de Collserola. Està situat sobre les Cotxeres d'Horta, un aparcament d'autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona. Per això, inicialment es va dir Parc de les Cotxeres d'Horta, encara que el 2008 va ser rebatejat amb el seu nom actual, en honor del compositor. Quan es va construir la cotxera ja estava prevista la construcció d'una coberta ecològica a la seva teulada, que aprofitant el pendent del terreny queda al nivell del carrer a la seva zona superior. Alhora que parc, aquesta coberta serveix per a la recollida d'aigües pluvials, a través d'un sistema d'embuts de formigó que condueixen l'aigua fins a un desguàs central. Aquests embuts, de forma circular, marquen la topografia del terreny, ja que creen una sèrie d'illes de diferent configuració, algunes dures i unes altres de gespa o un altre tipus de vegetació, la qual cosa fa que s'alterni el color i crea un tapís de diverses tonalitats. D'altra banda, els diferents materials utilitzats fa que es generin dos tipus de paisatge: un de fred, derivat del formigó, la sorra, el marbre i l'heura, ideal per a activitats com el patinatge, el bike trail o els cotxes teledirigits; i un altre càlid, procedent del cautxú, l'herba i les enfiladisses, pensat per a l'oci, el passeig o el pícnic.

L'arbrat està compost principalment per pollancres (Populus nigra), arbres del Paradís (Elaeagnus angustifolia), pruneres de fulles porpra (Prunus cerasifera var. pissardii), mimoses (Acàcia retinoides), tamarius (Tamarix pentandra), oliveres (Olea europaea) i pins pinyers (Pinus pinea).[1]

Referències[modifica]

  1. «Parc de Xavier Montsalvatge». [Consulta: 16 juliol 2015].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc de Xavier Montsalvatge