Parc i Reserva Nacional de les Grans Dunes de Sorra

Infotaula de geografia físicaParc i Reserva Nacional de les Grans Dunes de Sorra
(en) Great Sand Dunes National Park and Preserve Modifica el valor a Wikidata
Vista aèria
Vista nocturna
Imatge
TipusReserva nacional i parc nacional dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativacomtat d'Alamosa (Colorado) i comtat de Saguache (Colorado) Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciócomtat d'Alamosa Modifica el valor a Wikidata
Map
 37° 43′ 58″ N, 105° 30′ 44″ O / 37.7328°N,105.5122°O / 37.7328; -105.5122
Dades i xifres
Punt més altTijeras Peak (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Superfície344 km² Modifica el valor a Wikidata
Espècies conservadesFlox alpí (Phlox condensata), trèvol nen o dwarf clover (Trifolium nanum), nomoblidis alpí o Alpine forget-me-not (Myosotis alpestris), pi de cons eriçats o bristlecone (Pinus aristata), trèmols, ginebre de les Muntanyes Rocoses o Rocky Mt. juniper (Juniperus scopulorum), pèsol caspat o scurfpea (Psoralidium lanceolatum), mill indi o Indian ricegrass (Oryzopsis hymenoides), herba bufada o blowout gross (Redfieldia flexuosa), gira-sol de prada o prairie sunflower (Helianthus petiolari), past d'anell, zacate anillo o ring muhly[1] (Muhlenbergia torreyi)[2] Salamandra tigre o tiger salamader (Ambystoma tigrinum), fringíl·lid rosat de cap marró (Leucosticte australis), truita degollada del Riu Grande o Rio Grande cutthroat troat (Oncorhynchus clarkii virginalis), escarabat tigre de les Grans Dunes de Sorra o Great Sand Dunes tiger beetle (Cicintela theatina), mart nord-americà, pica americana, llangardaix de banyes cortes o short-horned lizard (Phrynosoma douglasii)[3]
Parc internacional de cel estrellat
Data2019
Categoria V de la UICN: Paisatges terrestres/marins protegits
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 369219 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació24 de setembre de 2004 com national park and preserve
17 de març de 1932 com monument nacional amb 157.8 km²[4][5]
Visitants anuals461.532 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorNational Park Service (Servei de Parcs Nacionals)

Lloc webnps.gov… Modifica el valor a Wikidata
Flickr: greatsanddunesnpp
Entrada a les Grans Dunes de Sorra

El Parc i Reserva Nacional de les Grans Dunes de Sorra) (Great Sand Dunes National Park and Preserve) formen dues unitats oficials del Servei de Parcs Nacionals, un parc nacional i una reserva nacional. De tota manera, es gestionen com una sola zona protegida ubicada als Estats Units a l'estat de Colorado. Van ser proclamats originalment com a monuments nacionals i van ser posteriorment designats parcs nacionals pel Congrés dels Estats Units.[6][7][8]

El parc protegeix un conjunt de dunes; de fet són les dunes més altes de l'Amèrica del Nord amb una altura màxima de 230 metres.[9]

El National Park Service ofreix cadires de rodes especials per als visitants que no poden pujar les dunes a peu.[10]

Història natural[modifica]

Les dunes vistes des de satèl·lit

El parc compta amb les dunes de sorra més alta a Amèrica del Nord que s'eleven uns 230 metres des del fons de la vall de San Luis (San Luis Valley) a la base occidental de la serralada de la Sangre de Cristo (Sangre de Cristo Range). Les dunes cobreixen prop de 77 quilòmetres quadrats. Els investigadors diuen que les dunes van començar a formar-se fa al voltant de 440.000 anys. Les dunes es van formar a partir de dipòsits de sorra i terra del Rio Grande i els seus afluents, a mesura que fluïen a través de la vall de San Luis. Durant segles, els vents de l'oest van recollir partícules de sorra del terreny inundable del riu. Com el vent va perdre el poder abans de creuar la serralada de la Sangre de Cristo, la sorra es va dipositar a la vora oriental de la vall. Aquest procés continua avui, i les dunes estan creixent lentament. El vent canvia la forma de les dunes cada dia.

Hi ha diversos corrents que flueixen als perímetres de les dunes. Els corrents erosionen la vora del camp de dunes i la sorra es porta riu avall. El sòl absorbeix l'aigua i la sorra en canvi es queda a la superfície. Els vents recullen els dipòsits de sorra, i després fer-los volar cap al camp de dunes un cop més.

Si s'excava a uns quants centímetres cap avall a les dunes, fins i tot als seus cims, apareixerà sorra mullada. Una part del motiu per convertir el monument en un parc nacional va ser una major protecció de les aigües de la zona que les ciutats de Colorado i els agricultors volen utilitzar per als seus propis fins.

És fàcil d'experimentar el procés de creació de les dunes. Aquesta és una regió amb molt vent, com els excursionistes saben, ja que sovint es veuran afectats per la sorra i fins i tot petites pedres en sortir d'excursió per les dunes. El vent s'emporta la sorra i les roques des de molts quilòmetres de distància. Tot i les dunes no canvien la seva ubicació o mida molt sovint, encara hi ha dunes parabòliques que s'inicien a l'àrea exterior al voltant de les dunes, i migren cap a les dunes del camp principal. De vegades s'uneixen a les dunes del camp principal, i de vegades l'herba i la vegetació cobreixen les dunes i es queden on són.

Les dunes són relativament estables, encara que la seva morfologia canvia lleugerament amb les estacions. La direcció del vent afecta en gran manera el tipus de dunes. Els vents solen anar del sud-oest al nord-oest, tot i que durant els mesos de l'estiu la direcció del vent s'inverteix que provoca una inversió en el moviment de les dunes. Aquest procés és una raó per la qual les dunes són molt altes.

Les dunes contenen unes zones de sorra negra, que són dipòsits de magnetita, un òxid cristal·lí de ferro de color negre.

Referències[modifica]

  1. «North American Wildland Plants: A Field Guide» (en anglès). James L. Stubbendieck, Stephan L. Hatch, L. M. Landholt, 2003. [Consulta: 1r gener 2011].
  2. «Great Sand Dunes Park and Preserve — Plants» (en anglès). National Park Service, 17-02-2010. [Consulta: 31 desembre 2010].
  3. «Great Sand Dunes Park and Preserve — Animals» (en anglès). National Park Service, 17-02-2010. [Consulta: 31 desembre 2010].
  4. «General Mangement Plan/Environmental Impact Statement Great Sand Dunes» (en anglès). Federal Register. National Park Service Intermountain Region, 26-11-2002. [Consulta: 31 desembre 2010].
  5. «Great Sand Dunes» (en anglès). About.com. Darren Smith. Arxivat de l'original el 2011-01-13. [Consulta: 31 desembre 2010].
  6. «PUBLIC LAW 85-358-MAR. 28, 1958». Government Printing Office. Arxivat de l'original el 13 juliol 2014. [Consulta: 11 octubre 2014].
  7. «Records of the NPS». archives.gov. Arxivat de l'original el 16 octubre 2014. [Consulta: 11 octubre 2014].
  8. «Antiquities Act 1906–2006: Maps, facts and figures». nps.gov. U.S. Department of the Interior. Arxivat de l'original el 2017-12-12. [Consulta: 6 febrer 2018].
  9. «Frequently Asked Questions» (en anglès). National Park Service, 11-05-2010. [Consulta: 31 desembre 2010].
  10. «Resumen» (en castellà). National Park Service, 17-08-2010. [Consulta: 1r gener 2011].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc i Reserva Nacional de les Grans Dunes de Sorra