Parc nacional de Miguasha

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Parc Nacional de Miguasha
Imatge
Vista del Parc Nacional de Miguasha
Nom en la llengua original(en) Miguasha National Park Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusNational park of Quebec (en) Tradueix i jaciment paleontològic Modifica el valor a Wikidata
Construcció6 febrer 1985 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
SuperfíciePatrimoni de la Humanitat: 87,3 ha
62 ha
zona tampó: 775 ha Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
RegióEuropa i Amèrica del Nord
LocalitzacióCanadà
Map
 48° 06′ 38″ N, 66° 22′ 10″ O / 48.1106°N,66.3694°O / 48.1106; -66.3694
Patrimoni de la Humanitat  
TipusNatural  → Europa-Amèrica del Nord
Data1999 (23a Sessió), Criteris PH: (viii)
Identificador686
Activitat
Gestor/operadorSociété des établissements de plein air du Québec (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc websepaq.com… Modifica el valor a Wikidata

El Parc Nacional de Miguasha és un una àrea protegida prop de Carleton-sur-Mer a la península quebequesa de Gaspé, al Canadà. Creat el 1985 pel govern del Quebec, Miguasha va ser designat Patrimoni de la Humanitat l'any 1999 en reconeixement per l'estat de conservació dels seus fòssils, que mostren un moment crucial en l'evolució de la vida a la Terra.

El museu del parc compta amb exposicions de fòssils i restes paleontològiques del parc. La col·lecció del museu inclou més de 9.000 exemplars de peixos i plantes fòssils.[1]

Els penya-segats costaners estan formats de roca sedimentaria gris i són del Devonià Superior. Estan formats per capes alternes de gresos i lutites d'uns 350-375 milions d'anys. Actualment a la zona hi trobem boscos de bedolls, àlbers i avets.

Paleontologia[modifica]

El Parc Nacional de Miguasha és considerat el lloc més important pel que fa a la paleontologia pels fòssils del període Devonià, també conegut com a l'"era dels peixos". Cinc de sis grups de peixos fòssils d'aquest període datats en uns 370 milions d'anys, es troben dins dels límits d'aquest parc. També s'hi han trobat importants fòssils en un estat òptim de conservació de sarcopterigi, predecessors dels tetràpodes, que són els avantpassats dels primers vertebrats terrestres amb quatre extremitats.

Història[modifica]

Aquesta àrea protegida va ser instituïda com a Parc per la conservació l'any 1985. L'any 1999 va ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO.[2]

Els primers fòssils de cloïsses van ser trobats l'any 1842 per Abraham Gesner (1797-1864), geòleg, metge i un dels fundadors de la indústria petroliera. Durant aquell any Gesner va trobar una gran quantitat de restes fòssils de cloïsses que va dur al Museu Britànic de Londres i al London Scottish Museum d'Edimburg. Avui en dia, ja s'hi han identificat, catalogat i classificat uns 5.000 fòssils.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc nacional de Miguasha