Parc natural

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un Parc Natural és un espai de reserva en un territori amb un cert nivell de protecció legal davant l'acció humana. L'objectiu dels parcs naturals és compatibilitzar, en la mesura del possible, les activitats humanes amb la protecció del medi i del paisatge. Paradoxalment, els parcs naturals estan ordenats i antropitzats, i dins els seus límits es poden trobar diverses activitats i equipaments urbans i industrials, tals com pedreres, cimenteres, ports industrials, urbanitzacions, explotacions agrícoles, línies d'alta tensió o embassaments. Els Parcs Naturals poden ser marítims o terrestres i poden estar situats en qualsevol espai geogràfic.

Cal distingir entre el concepte etimològic de "parc natural", com a sinònim d'espai no alterat per l'home, i el concepte legal de Parc Natural, com espai ordenat per l'home, que per tant no és natural. Actualment ja no existeixen "parcs naturals" etimològicament parlant, sinó "parcs naturals" en la seua concepció legal.

Parcs naturals als Països Catalans[modifica | modifica el codi]

Al País Valencià, l'encarregat de regular i protegir els parcs naturals és la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, i l'albufera de València és el parc natural més antic. A la província de Barcelona, l'organisme dedicat a gestionar els espais naturals és l'Àrea d'Espais Naturals, qui s'encarrega dels dotze espais naturals que formen la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

En el cas de Catalunya, els parcs naturals es defineixen com espais amb valors naturals qualificats. L'objectiu és compatibilitzar-ne la protecció i conservació amb l'aprofitament ordenat dels recursos i l'activitat dels habitants. De la mateixa manera que al País Valencià, la seva declaració s'atorga per decret.

Pàgines relacionades[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc natural Modifica l'enllaç a Wikidata