Pardal d'Itàlia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pardal italià)
Aquest article tracta sobre espècie del gènere Passer. Vegeu-ne altres significats a «Ocell».
Infotaula d'ésser viuPardal d'Itàlia
Passer italiae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata  
Dades
Nombre de cries5 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou13 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Vulnerable
UICN103819014 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaPasseridae
GènerePasser
EspèciePasser italiae Modifica el valor a Wikidata
Vieillot, 1817

El pardal d'Itàlia[1] (Passer italiae) és una espècie d'ocell de la família Passeridae que habita la Península Italiana i zones adjacents.

Taxonomia[modifica]

La seva situació taxonòmica no és clara. Se l'ha considera un híbrid estabilitzat entre Pardal Comú (Passer domesticus) i Pardal de passa (Passer hispanoliensis), i també com una subespècie d'alguna de les dues espècies anteriors. Més recentment, Töpfer (2006) ha opinat que no és un híbrid, i que és conespecífic amb el Pardal de passa.

Els individus d'Itàlia septentrional i central i de Còrsega, són aparentment estables, tenint els mascles un patró de plomatge similar al del mascle de Pardal comú, a excepció de la corona marró rogenca (en lloc de gris) i les galtes blanques (en lloc de gris pàl·lid), ambdues característiques del Pardal de passa. Al límit septentrional de l'àrea de distribució, als Alps Meridionals, hi ha una franja d'uns 20 km d'ample, on es presenten híbrids amb el Pardal comú. Al Sud d'Itàlia, de nord a sud, hi ha una tendència creixent a semblar al pardal de passa, amb increment de les marques negres als flancs i dors. Els ocells de Sicília oriental són molt semblants al Pardal de passa. L'oest de Sicília, Sardenya i Malta estan ocupades per Pardals de passa purs. A Creta es troben aus d'aparença idèntica al pardal italià.

Morfologia[modifica]

Com correspon al que sembla un híbrid entre pardal comú i de passa, té característiques d'aquestes dues espècies. Hi ha un lleuger dimorfisme sexual, sent la femella gris clar per sota i castanya per sobre, amb el dors estriat de fosc. El mascle es caracteritza pel cap marró rogenc amb marques blanques a les galtes i ampla taca pectoral negra. El plomatge d'hivern i tardor es torna menys contrastat.

Distribució[modifica]

Habita Còrsega, Sicília, Itàlia peninsular i regions adjacents de França, Suïssa, Àustria i Eslovènia.

Reproducció[modifica]

Passer italiae

El niu és una voluminosa estructura d'herba seca, amb obertura lateral, construït aprofitat obres humanes (sota teules, forats als murs, pilars, etc.), més rarament en arbres. La femella pon 3-6 ous que cova durant 11-14 dies. Els pollets resten al niu dues setmanes. Poden tindre tres o quatre postes a l'any.

Ecologia[modifica]

Molt depenent de l'home, habita el medi urbà i camps de conreu. Pot nidificar a més de 2.000 metres d'altitud, però no està present en les viles de vacances, habitades únicament en estiu.

Alimentació[modifica]

Com tots els passèrids és omnívor, menja de tot, llavors, fruites, insectes i deixalles humanes.

Referències[modifica]

  1. «Pardal d'Itàlia». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 20/02/2022(català)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pardal d'Itàlia