Parkinsonisme postencefalític

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaParkinsonisme postencefalític
Tipusparkinsonisme secundari, malaltia neurodegenerativa i postencephalitic syndrome (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Especialitatneurologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
 Medicació
Classificació
CIM-10G21.3
CIM-9310.8
Recursos externs
MeSHD010301 Modifica el valor a Wikidata
Orphanet97349 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0030568 i C0751413 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:14332 Modifica el valor a Wikidata

El parkisonisme postencefalític és una malaltia neurològica que es pensa que és deguda a una infecció vírica, que causa la degeneració de les cèl·lules nervioses a la substància negra. Aquesta degeneració porta a un parkinsonisme que es segueix d'una encefalitis letàrgica, fet que es coneix com a encefalitis de Von Economo. Històricament, el 1918, una epidèmia amb símptomes semblants a aquesta malaltia va tindre lloc coincidint amb la pandèmia de grip, però tot i l'ús de les noves tecnologies de biologia molecular als cossos, no s'ha pogut trobar una connexió entre la patologia i el virus de la grip. Les regions afectades contenen cabdells neurofibril·lars, similars als que es troben a la malaltia d'Alzheimer. Això no obstant, les plaques senils que es troben a la malaltia d'Alzheimer no són presents.

Referències culturals[modifica]

La pel·lícula Despertar (amb Robin Williams i Robert de Niro) i el llibre en què està basada, amb casos reals del doctor Oliver Sacks, es basen en pacients afectats amb aquesta patologia. El tractament de la patologia amb levodopa continua sent l'estàndard, però als pacients amb parkisonisme postencefalític el tractament perd efectivitat molt més ràpidament que amb pacients amb la malaltia de Parkinson.

Enllaços externs[modifica]