Parlament autonòmic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un parlament autonòmic és la cambra de representació legislativa de cadascuna de les comunitats autònomes a Espanya. Són fruit del desenvolupament del Títol VIII de la Constitució Espanyola de 1978 que regula l'organització territorial de l'estat espanyol.

Cada parlament autonòmic està format pels representants triats a les eleccions autonòmiques que tenen lloc en cada comunitat conjuntament amb les eleccions municipals (excepte aquelles “regions històriques” que han accedit a l'autonomia a través de l'article 143). Com a òrgan legislatiu autònom, elabora lleis autonòmiques. En cas que afectin a altres comunitats o a l'estat central, aquestes es poden tramitar d'una forma indirecta a les Corts Generals, com a proposició de llei.

Els estatuts d'autonomia, regulats per la Constitució, estableixen quines competències són pròpies de cada Comunitat Autònoma, i són el màxim cos normatiu per a les regions corresponents. Així, les comunitats tenen competències sobre àrees d'educació, sanitat, etc. No obstant això, hi ha altres sectors que són de competència exclusiva de l'Estat. Així, per exemple, l'administració perifèrica de l'estat regula els aeroports o ports, convivint amb l'administració autonòmica. Encara que això pot canviar amb l'aprovació dels nous estatuts d'autonomia.

Ciutats autònomes[modifica | modifica el codi]

Totes les comunitats autònomes tenen el seu propi parlament, llevat de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, amb el benentès que no són comunitats autònomes per bé que gaudeixen d'un estatus sui generis. El 1995 es va aprovar a les Corts Generals (parlament) un estatut específic, que encara que no els concedeix capacitat legislativa (principal diferència amb les Comunitats Autònomes), sí que els permet proposar en les Corts les iniciatives legislatives que considerin oportunes.

Parlament per comunitat autònoma[modifica | modifica el codi]

Comunitat autònoma Parlament autonòmic
Andalusia Parlament d'Andalusia
Aragó Corts d'Aragó
Principat d'Astúries Junta General del Principat d'Astúries
Illes Balears Parlament de les Illes Balears
Illes Canàries Parlament de Canàries
Cantàbria Parlament de Cantàbria
Castella-La Manxa Corts de Castella-La Manxa
Castella i Lleó Corts de Castella i Lleó
Catalunya Parlament de Catalunya
Comunitat Valenciana Corts Valencianes
Extremadura Assemblea d'Extremadura
Galícia Parlament de Galícia
Madrid Assemblea de Madrid
Regió de Múrcia Assemblea Regional de Múrcia
Navarra Parlament de Navarra
País Basc Parlament Basc
La Rioja Parlament de La Rioja

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]