Partit Carlista d'Euskal Herria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit Carlista d'Euskal Herria
Dades
Tipuspartit polític espanyol Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticasocialisme autogestionari Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1974
2000
Governança corporativa
Seu

Lloc webeka.partidocarlista.org Modifica el valor a Wikidata

Partit Carlista d'Euskal Herria-Euskal Herriko Karlista Alderdia (EKA) én un partit polític fundat l'any 1974 i federat amb el Partit Carlí (1970) d'Espanya. La seva publicació oficial és Montejurra, igual que l'històric acte carlista que celebrava antigament la Comunió Tradicionalista de Don Xavier de Borbó i Parma, fins a 1971, i que el Partit Carlí va seguir celebrant tots els anys el primer diumenge de maig.

Després de l'Assemblea de juliol de 2007, van ser designats com a Secretària General, Begoña Aguirre, i com Secretari d'Organització, Feliciano Vélez (qui després de les eleccions municipals de 2007, resultà escollit alcalde del municipi navarrès de Puente la Reina a les llistes de l'Agrupació Electoral Puentesina).

Ideologia[modifica]

Com el partit en el qual s'integra, té una línia política d'esquerra alternativa, socialista autogestionària, foralista i federalista. Es tracta d'un partit lliurement federat a la resta de partits carlins d'Espanya ("les Espanyes" en la terminologia històrica del carlisme), amb estatuts propis i inscrit en el Registre d'Associacions Polítiques del Ministeri de l'Interior, Tom 4º, Foli 334.[1]

Té com aspiració aconseguir la configuració federal d'Espanya, mitjançant el pacte lliure i voluntari de tots els pobles que la conformaria i l'establiment d'una "societat lliure, democràtica i socialment justa".

Planteja la constitució d'una Federació Basca integrada per les províncies d'Àlaba, Guipúscoa, Biscaia i Navarra.

Processos electorals i presència institucional[modifica]

Fins a 1987 va comptar amb uns deu regidors[2] en els ajuntaments de diverses localitats urbanes de mida mitjana com Tolosa (Guipúscoa) o Sangüesa (Navarra). En les localitats rurals de menor mida sempre ha impulsat o recolzat diverses plataformes veïnals com l'Agrupació Electoral Puentesina, en el cas de Pont la Reina/Gares (Navarra). En aquest tipus de candidatures en 2003 van resultar elegits com a regidors els següents carlins navarresos: Gerardo Montoya (Noáin), Feliciano Vélez y Aurelio Laita (Puente la Reina/Gares), J. Joaquín Urra (Artajona), Federico Salcedo (Andosilla), Cruz Barandalla y Roberto Beruete (Cirauqui), y Carlos García (Tabar).

En les primeres eleccions al Parlament de Navarra, el 1979, amb 12.165 vots (4,79%) va aconseguir un escó que va ser ocupat per Mariano Zufia.

En les eleccions de 1983 baixaria fins als 6.733 vots (2,55%), perdent l'escó, que ja no recuperaria.

Entre els anys 1986 i 1987 va estar integrat en la coalició Esquerra Unida (Espanya).

En les eleccions de 1991 obtindria 1.353 vots (0,50%).

En les eleccions de 1995 baixaria a 843 vots (0,29%)

En les eleccions de 1999 pujaria lleugerament a 869 vots (0,29%)

En les eleccions de 2003 ascendiria novament fins als 1.017 vots (0,34%)

En les eleccions de 2007, les últimes en les que va presentar candidatura, retrocediria a 541 vots (0,17%).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]