Partit Democràtic Cívic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Partit Democràtic Civic)
Infotaula d'organitzacióPartit Democràtic Cívic
(cs) Občanská demokratická strana Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtODS Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaconservadorisme
euroescepticisme
liberalisme econòmic Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticacentredreta
dreta Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació21 abril 1991, Olomouc Modifica el valor a Wikidata
FundadorVáclav Klaus Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre dePartit dels Conservadors i Reformistes Europeus
Unió Internacional Demòcrata Modifica el valor a Wikidata
Membres14.123 (2016) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaPetr Fiala (2014–) Modifica el valor a Wikidata
Format per
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webods.cz Modifica el valor a Wikidata
Instagram: ods.cz Modifica el valor a Wikidata

El Partit Democràtic Cívic (txec: Občanská demokratická strana - ODS) és un partit polític de centredreta de la República Txeca. Va ser fundat en 1991 per Václav Klaus i actualment està liderat per Petr Fiala. Forma part de la Unió Internacional Demòcrata.

Història[modifica]

El partit va ser fundat el 1991 després de la divisió del Fòrum Cívic per Václav Klaus i ha estat liderat per Mirek Topolánek des de 2002. Va ser el partit dominant en dos governs de coalició a la República Txeca en 1992-1997. També formà part del govern del Partit Socialdemòcrata Txec en 1998-2002 sota els termes d'un pacte formal per escrit entre els dos partits, l'"Acord d'oposició" (ampliat més tard amb un nou acord, l'anomenat "Patent de Tolerància")

A les eleccions parlamentàries de 2002, va passar de ser el segon partit de la Cambra de Diputats, amb 58 de 200 escons, i per primera vegada en la seva història, va assumir el paper d'oposició. L'actual president txec, Václav Klaus, ha estat president honorari del partit fins aleshores. A les eleccions al Parlament Europeu el juny de 2004 i al Senat i a les eleccions a l'assemblea regional de novembre de 2004 va rebre més de 30% dels vots.

A les eleccions de 2006 va ser novament el partit més votat a la Cambra de Diputats amb 81 escons. Va formar un govern de coalició amb els Demòcrates Cristians (KDU-CSL) i el Partit Verd (SZ). El partit va patir greus pèrdues q les eleccions regionals i del Senat el 2008, perdent els 12 governadors regionals que tenia.

Internacionalment està alineat amb la Unió Democràtica Internacional i afirma tenir idees semblants a les del Partit Conservador britànic, el polonès Plataforma Cívica i l'espanyol Partit Popular. El juliol de 2006 el Partit Democràtic Cívic Democràtic signar un acord amb el Partit Conservador britànic per a abandonar el PPE-DE i formar una nova formació de centredreta europea anomenada Moviment per a la Reforma Europea el 2009.

Resultats electorals[modifica]

Escons a la Cambra de Diputats

Líders[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partit Democràtic Cívic