Partit Liberal de Suïssa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLiberale Partei der Schweiz
Parti Libéral Suisse
Partito Liberale Svizzero
Partida Liberala Svizra
Dades
TipusPartit polític suís
Ideologia políticaLiberalisme
Història
Creació1913
Data de dissolució o abolició2009
Reemplaçat perPartit Radical Democràtic de Suïssa Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
PresidènciaPierre Weiss
Representació4 escons al Consell Nacional de Suïssa
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.liberal.ch

El Partit Liberal de Suïssa (alemany: Liberale Partei der Schweiz, francès: Parti liberal suisse, italià: Partito Liberale Svizzero) fou un partit polític de Suïssa d'ideologia liberal, membre de la Internacional Liberal. Va existir de 1913 a 2009, moment en què es va fusionar amb el Partit Radical Democràtic per formar el Partit Liberal Radical de Suïssa.

Els seus orígens es troben en els liberals o del segle xix, que representen la posició federalista. Formaven part del moviment regeneracionista de 1830-1848 i se situaren en una posició centrista en el Parlament. A la majoria dels cantons es va fundar el 1894 el Partit Democràtic Lliure, que aleshores tenia idees liberals. Però als cantons reformats de parla francesa (Ginebra, Vaud i Neuchâtel) i a Basilea-Ciutat, que tenia una fracció independent, el 1913 crearen el Partit Liberal de Suïssa, al que s'uniren les seccions dels cantons de Zuric, Schaffhausen, Grisons, Friburg i Berna. Entre el 1917 i el 1919 els liberals dirigits per Gustave Ador aconseguiren entrar al Bundesrat.

El partit va intentar en els anys 80 i 90 governar als cantons de Basilea-Camp, Berna, Friburg, Valais i Zuric, però no ho va aconseguir. La secció de Basilea es va dissoldre i només va resistir la de Valais, que va obtenir dos escons al Consell Nacional. A les eleccions federals suïsses de 2003 presentà una llista conjunta amb el Partit Democràtic Lliure, i va obtenir només el 2,2% dels vots, en comparació amb el 17,3% del FDP. No obstant això, a les seves fortaleses, els cantons protestants de Romandia i el cantó de Basilea-Ciutat, van tenir gran èxit. El seu millor resultat va ser a Ginebra, on van rebre el 16,8% dels vots. Va obtenir 4 escons (de 200) al Consell Nacional de Suïssa, però no va estar representat a la Cambra dels Estats ni al Consell Federal de Suïssa, el gabinet del govern. Després de les eleccions el LPS i el FDP va fundar una facció comú al Consell Nacional. El juny de 2005, la seva cooperació es va enfortir amb la fundació de la Unió Liberal i Radical i finalment l'1 de gener de 2009 el PLS es va fusionar amb el Partit Radical Democràtic per formar el Partit Liberal Radical de Suïssa.

El 2005, va obtenir un 3,7% dels escons als Parlaments cantonals de Suïssa i el 2,9% dels escons dels governs cantonals, segons l'índex de BADAC, que és ponderada per la població i el nombre d'escons. A les eleccions federals suïsses de 2007 el partit va obtenir l'1,8% del vot popular i 4 dels 200 escons.

Presidents del partit[modifica]

Enllaços externs[modifica]