Partit Republicà Liberal Demòcrata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit Republicà Liberal Demòcrata
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticacentredreta Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1931
Data de dissolució o abolició1936 Modifica el valor a Wikidata

Partit Republicà Liberal Demòcrata, fou un partit polític espanyol creat a l'instaurar-se la Segona República en 1931, com continuació del Partido Reformista prèviament existent des de 1912. Aquesta formació minoritària, fundada i liderada per Melquíades Álvarez, va obtenir 4 escons a les eleccions generals espanyoles de 1931 (a Madrid, Salamanca, València i Logronyo) es va situar en el centredreta de l'espectre polític de la Segona República, i va participar en els governs republicans d'aquesta tendència del període 1933-1935.

A Catalunya es constituí a l'abril del 1934 amb el nom de Partido Republicano Liberal Democrático i fou presidit per Tomás de Lacalle Abarca.[1]

Un dels seus més significats militants, el metge d'Oviedo Alfredo Martínez García-Arguëlles, Ministre de Treball en 1935, va ser assassinat a la porta de la seva casa al març de 1936. Melquíades Álvarez, en la seva qualitat de Degà del Col·legi d'Advocats de Madrid, va exercir com a lletrat defensor de José Antonio Primo de Rivera, també advocat, quan aquest va ser empresonat en la primavera de 1936 pel govern del Front Popular; la qual cosa potser va influir en el seu propi empresonament a l'agost del mateix any a la Presó Model de Madrid, i en el seu posterior assassinat, juntament amb altres presos considerats de dretes, per milicians esquerrans. El Partit Liberal Demòcrata es va extingir després de la Guerra Civil espanyola.

Referències[modifica]

  1. Molas, Isidre (ed.): Diccionari dels Partits Polítics de Catalunya. Segle XX. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona, març del 2000. ISBN 84-412-0466-7, planes 210-211.