Partit Socialcristià (Suïssa)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióChristlich-soziale Partei
Parti Chrétien-Social
Partito Cristiano Sociale
Partida Cristiansociala de la Svizra
Dades
TipusPartit polític suís
Ideologia políticaCristianisme social, socialdemocràcia
Alineació políticacentreesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1997
Governança corporativa
PresidènciaMonika Bloch Süss
Secretari generalMarlies Schafer-Jungo
Representació1 escó al Consell Nacional de Suïssa
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.csp-pcs.ch

El Partit Socialcristià (alemany Christlich-soziale Partei, CSP, francès Parti chrétien-social, PSC, italià Partito Cristiano Sociale, romanx Partida cristiansociala de la Svizra, PCS) és un partit polític de Suïssa. Amb l'esquerra cristiana moderada com a teló de fons, el CSP es compromet cercar solucions socials i polítiques democràtiques i ambientalistes. Els principis fonamentals del CSP defensen, entre d'altres "la solidaritat amb els desafavorits socialment i econòmica i la preservació del medi ambient". En un punt de vista social, té opinions molt liberals a favor del dret a l'avortament, les relacions homosexuals i l'eutanàsia, que difereix molt amb els altres partits polítics cristians, que tradicionalment són conservadors.

Aparegué el 1989 als Grisons com a escissió del Partit Popular Democristià de Suïssa, que el 1993 es formà també a Zúric. Ambdues seccions s'unificaren el 1997 amb altres sorgides a Jura, Friburg i Lucerna.

Després de les eleccions federals suïsses de 2007 el CSP només té un escó al Consell Nacional de Suïssa, la cambra baixa, i sempre ha estat la representació del Cantó de Friburg. A nivell cantonal té molts membres electes, principalment en els cantons catòlics de Valais, Friburg, Obwalden i Jura. En aquest últim cas té un membre elegit en l'òrgan executiu, el Conseil d'Etat de la República de Jura. Al Consell Nacional de Suïssa forma part del grup parlamentari dels Verds.

Enllaços externs[modifica]